9. 4. 2021, 23:37 | Vir: STA

Od sobote na prostem brez mask, od ponedeljka brez policijske ure

profimedia

Vlada je na današnji dopisni seji v skladu z napovedmi sprejela odloke, ki določajo, kateri ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 bodo veljali prihodnji teden. Nočne omejitve gibanja tako od ponedeljka ne bo več, medtem ko omejitev prehajanja med statističnimi regijami ostaja. Epidemija se sicer podaljšuje, in sicer od 17. aprila še za 30 dni.
 

Med regijami bo prehod možen z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, prav tako bodo lahko regije prehajali tisti, ki so bili cepljeni ali so covid-19 že preboleli v določenem obdobju pred opravljeno potjo. Prav tako bo možno regije, kot doslej, prehajati za odhod na delo, za nujna vzdrževalna dela ali pomoč osebi, ki jo potrebuje, izjema velja tudi za vzdrževalna dela in sezonska opravila, za tranzit čez regijo in za nujno vzdrževanje groba.

Še vedno bo prepovedano zbiranje ljudi. Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Nošenje mask bo še vedno obvezno v zaprtih prostorih, na prostem pa že od sobote le takrat, ko ne bo mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre, piše v odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Medtem odlok o ukrepih na področju športa, ki začne veljati v ponedeljek, določa, da bo dovoljena samostojna ali strokovno vodena individualna športnorekreativna dejavnost ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Pri izvajanju športne vadbe v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna vadba bo dovoljena na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih.

Število oseb pri verskih obredih je omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva. Če je objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je dovoljena udeležba ene osebe oz. več udeležencev, če so iz istega gospodinjstva. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Verski obredi so po vladnem odloku dovoljeni, če je mogoče zagotoviti minimalen možen stik med udeleženci, redno prezračevanje oz. ventilacijo objektov, razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask. Petje bo še naprej prepovedano.

Še vedno bo veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom. Prepoved delovanja pa ne bo veljala za knjižnice, muzeje in galerije ter storitve ponujanja dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Pri vseh izjemah je treba upoštevati predpisane varnostne ukrepe in omejitve.

Še vedno ostaja v veljavi tudi obveznost nameščenih razpršilnikov za razkužila v večstanovanjskih stavbah.

Rdečo fazo ukrepov, ko je okužb manj kot 1350 in hospitaliziranih manj kot 1200, so torej nekoliko spremenili skupaj s posodobitvijo semaforja ukrepov. Od ponedeljka bodo odprte tudi osnovne šole in vrtci v celoti. Predvideni so tudi izpiti in seminarji na fakultetah do deset ljudi. V tej fazi bodo dovolili individualni pouk v glasbenih šolah ter izvedbo baleta in sodobnega plesa.

Predstojnikom organov državne uprave je vlada danes tudi naložila, da v obdobju od vključno 12. aprila 2020 do vključno 18. aprila 2021 zagotovijo, da bo na delovnih mestih prisotnih največ 20 odstotkov javnih uslužbencev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.