M.P. | 4. 1. 2024, 07:00

Od starih lesenih smuči do RC elank: kraj, kjer Slovenci obujamo najlepše spomine

M.P./Bobo/fotomontaža

Stiskanje pesti ob televizijskem ekranu in vriskanje ob uspehih naših smučark in smučarjev - v Tržiču vas bodo spomnili, kako lepi občutki so bili to.

Tržič je ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem. Ko je leta 2014 tu svoja vrata odprl Slovenski smučarski muzej, je bila to precej logična in tudi dobrodošla poteza.

Od bloških smučarjev do svetovnih zmagovalcev

Smučarski muzej je začel nastajati nekaj desetletji preden je svoj prostor dobil v Tržiškem muzeju in prikazuje razvoj smučanja pri nas od pradavnine do današnjih dni. Raziskovalci zgodovine smučanja Svetozar Guček, Aleš Guček ter Vlasta Guček so svoje zbrane predmete, slikovno in tiskano gradivo, povezano z zgodovino našega smučanja, prvič razstavili v hotelu Špik v Gozdu Martuljku, nato na Blokah in končno v Tržiču.

Prvo pričevanje o smučanju je zaslediti v knjigi Janeza Vajkarda Valvasorja v knjigi Slava vojvodine Kranjske, v kateri je opisal smučanje na Blokah.

Prvo pričevanje o smučanju je zaslediti v knjigi Janeza Vajkarda Valvasorja v knjigi Slava vojvodine Kranjske, v kateri je opisal smučanje na Blokah.

M.P.

Njihova zbirka se je ves čas dopolnjevala, tako je tudi danes, ko se k stalni razstavi še vedno dodajajo nove zbirke in predmeti. Lep primer za to je razstava o Mateji Svet z naslovom "Mateja je zlata". Nekdanja svetovna prvakinja in olimpijska podprvakinja je namreč pred kratkim smučarskemu muzeju predala vse svoje lovorike, ki jih je osvojila v svoji izjemni tekmovalni karieri alpske smučarke. "K predaji predmetov me ni nihče nagovoril. Že kar nekaj časa sem razmišljala, da bi jih dala nekomu, ki bi ga to zanimalo. Nisem si pa mislila, da bi to sploh koga zanimalo," je pojasnila svojo odločitev, da muzeju in s tem slovenski javnosti in navijačem na vpogled preda lovorike.

Gre za več kot 500 predmetov iz smučarske kariere Mateje Svet.

Gre za več kot 500 predmetov iz smučarske kariere Mateje Svet.

Srdjan Živulovič/Bobo

"Smučanje sem imela tako rada, da sem še zvečer, ko sem se ulegla, še kar smučala. V glavi sem si vrtela zavoje, hitrosti, proge … To je bil ves moj svet." Mateja Svet

Tu je še slalom slavnih

Ta je posvečen našim najboljšim alpskim smučarkam in smučarjem, ki so dosegali največje dosežke na velikih tekmovanjih. Razstavljene so številne smuči, od bloških do najsodobnejših, ob njih pa tudi preostala oprema: smučarske palice, čevlji in oblačila. Prikazan je način izdelave smuči na star način, v kolarskih delavnicah.

M.P.

Razstavo dopolnjujejo številne fotografije, ki pričajo o tradiciji, ki se je razvijala v svetu in pri nas. Del zbirke je posvečen tudi začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja.

Facebook/Tržiški muzej/David Bole

V dveh večjih prostorih je razstavljenih prek sto predmetov, med njimi nekaj manj kot petdeset smuči, med katerimi najdemo tudi primerke s konca 19. stoletja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord