11. 9. 2020, 06:40 | Vir: STA

Odbor Evropskega parlamenta za 60-odstotno znižanje emisij do 2030

profimedia
Odbor Evropskega parlamenta za 60-odstotno znižanje emisij do 2030 (foto: profimedia)

Odbor Evropskega parlamenta za okolje je potrdil cilj 60-odstotnega znižanja izpustov ogljikovega dioksida do leta 2030 glede na izhodiščno leto 1990, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Evropsko telo se je tako zavzelo za strožji cilj, kot naj bi ga predlagala Evropska komisija.

Evropska komisija po navedbah virov iz Bruslja cilja na znižanje izpustov za 55 odstotkov. Uradno naj bi sicer predlog komisije njena predsednica Ursula von der Leyen predstavila prihodnji teden.

Trenutno je cilj EU izpuste škodljivih toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšati za 40 odstotkov.

Povečanje ambicije naj bi pripomoglo k uresničitvi ciljev pariškega podnebnega sporazuma, ki želi globalni dvig temperature do konca stoletja omejiti pod dve stopinji Celzija. Po izračunih znanstvenikov dosedanje zaveze držav niso dovolj za uresničitev tega cilja.

Po ocenah poslanca evropskih Zelenih Michaela Blossa je bilo glasovanje v odboru popoln uspeh. Ne gre pa še za zadnjo besedo Evropskega parlamenta, saj bo oktobra o cilju glasoval še celoten parlament, sledijo pogajanja s komisijo in državami članicami. Nekateri poslanci Evropskega parlamenta se ob tem bojijo, da bi premočno zaostrovanje ciljev škodilo konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.