30. 3. 2022, 20:36

Odgovor, ki ga je čakal svet: Rusija podala uradno odločitev glede uporabe jedrskega orožja v Ukrajini

Profimedia

Uradni govorec ruske vlade Dmitrij Peskov je za Newsweek povedal, da bo Rusija nedvomno dosegla "vse zastavljene cilje posebnih vojaških operacij v Rusiji", ob tem pa končno razkril stališče Rusije do uporabe jedrskega orožja.

24. februarja, ob začetku ruske invazije, je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da so njihove jedrske sile v 'visoki pripravljenosti', zato se je ves čas vojne veliko govorilo o morebitni uporabi jedrskega orožja. Zdaj so ti dvomi nekoliko pomirjeni.

Peskov je v izjavi za Newsweek med drugim namreč dejal, da "nihče v Rusiji ne razmišlja o uporabi jedrskega orožja," saj da Ukrajina, kot pravi Peskov, "ne predstavlja nobene grožnje obstoju Rusije."

Rusija ima sicer v svojem arzenalu kar 6.000 jedrskih bojnih konic. Novica, da Rusija vendarle ne razmišlja o uporabi jedrskega orožja, je obenem pomirila duhove, ko je nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pred le nekaj dnevi povedal, da ruska jedrska doktrina ne zahteva, da sovražnik prvi uporabi jedrsko orožje.

Vir: Newsweek

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord