29. 3. 2022, 13:05

Odgovor na sušo: predstavljamo rituale za klicanje dežja

Slika je simbolična.

Profimedia

Ste že naveličani suhega vremena? Težko pričakujete dež, dežja pa ni in ni? Za vas imamo rešitev! Prikličite ga sami. Tudi, če ne bo delovalo, se boste zagotovo pošteno zabavali.

Čeprav imamo, kadar kdo omeni klicanje dežja, pred očmi plešoče pripadnike ameriških staroselskih plemen, vas bo morda presenetilo, da so bili obredi klicanja dežja običajni povsod po svetu, predvsem pa na območjih, ki so prizadeta zaradi daljših sušnih obdobij.

Ker je tovrstnih obredov res veliko, se bomo osredotočili zgolj na slovanske, našteli pa bomo zgolj nekaj najzanimivejših.

Pri klicanju dežja je najpomembnejša pravilna izvedba. Najprej je treba verjeti v to, kar počnemo. Od narave namreč ne moremo zahtevati, temveč jo lahko le prosimo. Čeprav smo vam obljubili zabavo, je nekatere obrede za klicanje dežja treba izvesti z vso resnostjo, prepovedujejo celo smeh.

Takšen je na primer obred princeske lopate, ko morata dva fanta lopato oviti s suho travo in jo obleči v ženska oblačila, nato pa strašilo z vso nežnostjo, kot bi bila prava ženska, nositi med hišami in ob tem prepevati obredno pesem.

Njegovo popolno nasprotje je tako imenovano oranje reke, ko moramo, če želimo, da je obred uspešen, biti čim glasnejši in se med ritualom čimbolj zabavati, saj bo tako dež nastopil hitreje. Pri oranju reke morajo dekleta z različnimi predmeti orati reko in ob tem na glas prepevati.

Pri molitvi za dež je treba čarobne besede izgovarjati ponoči, obrnjen proti luni. Pri tem obredu naj bi pogosto začelo deževati že med izgovarjanjem besed, a se kljub temu ne smemo ustaviti, temveč moramo ritual izpeljati do konca.

Zanimiv je tudi obred, ko nastopa slovanska boginja dežja Dodola. Dekle, ki postane Dodola je treba obleči v travo, zeli in rože, tako da je skrit tudi njen obraz, nato pa mora v skupini deklet hoditi pa vasi, se ustavljati pred hišami, kjer mora plesati in poskakovati. Spremstvo nato naredi okrog nje krog, medtem pa iz hiše pride gospodarica in Dodoli na glavo zlije vedro vode. Dodola je za svojo žrtev tudi nagrajena, saj pri vsaki hiši dobi darove v obliki hrane, največkrat jajca.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol