21. 2. 2024, 18:01 | Vir: STA

Po incidentu s plinom: odkop v Premogovniku Velenje se nadaljuje

Bobo

Eden od štirih rudarjev, ki so bili izpostavljeni povečani koncentraciji plina med odkopom v Premogovniku Velenje, ostaja preventivno v celjski bolnišnici, trije so bili odpuščeni.

Kot so za STA danes povedali v Premogovniku Velenje, je odkop normalno obratoval že v nočni izmeni in tudi zdaj obratuje, saj je rudarski inšpektor ustno odredil le začasno ustavitev proizvodnje, dokler se ni vzpostavilo normalno stanje na odkopu, kar je trajalo nekaj ur.

Vsi štirje rudarji, ki so bili izpostavljeni povečani koncentraciji plina, so bili medtem po pojasnilih upravljavca premogovnika ves čas odzivni in pri zavesti, trije so iz jame prišli sami, enemu pa so zaradi šoka pomagali sodelavci.

Bobo

Rudarje je takoj po prihodu iz jame nujna medicinska pomoč preventivno napotila na opazovanje v bolnišnico. Trije so že bili odpuščeni, eden pa je ostal, dokler zdravniki ne opravijo vseh preiskav.

V Premogovniku Velenje so pojasnili, da v tehnološkem postopku pridobivanja premoga občasno lahko pride do povečane koncentracije plinov, pri čemer se lahko sprostita jamska plina ogljikov dioksid in metan. Morebitne povečane koncentracije obvladujejo s spremljavo iz varnostno-tehnološkega informacijskega sistema na površini, ki spremlja vse relevantne parametre v jami in je povezan s stacionarnimi merilniki plinov.

Tako lahko ob morebitni povečani koncentraciji plina takoj ukrepajo z obveščanjem rudarjev v jami in poskrbijo za pravočasen umik z ogroženega področja. Na deloviščih imajo za zaposlene nameščene tudi neodvisne vire s posebnim dovodom zraka za dihanje v jami, t. i. dihalnike.

"Kljub sodobni tehnologiji, ki jo imamo v Premogovniku Velenje, se teh dogodkov ne da predvideti vnaprej oz. povsem preprečiti," so ob tem opozorili v družbi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol