16. 7. 2020, 16:10

Odlične ideje, kako (kulturno) preživeti letošnje poletje

Promocijsko gradivo
Odlične ideje, kako (kulturno) preživeti letošnje poletje (foto: Promocijsko gradivo)

Poletna koncertna sezona Imago Sloveniae 2020, ki je že v polnem pogonu, kljub izrednim razmeram navdušuje s pestrim dogajanjem.

Kot vedno doslej vam v svojih programskih sklopih ponujajo raznolik glasbeni izbor, od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe.

Letos so se pri Imago Sloveniae 2020 glede na "koronavirus krizo", ki je močno prizadela tudi kulturni sektor, odločili, da podprejo predvsem domače umetnike.

Preverite, kaj vas čaka, če vam je blizu ...

... duhovna glasba

V okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani 2020 bo moč prisluhniti renomiranim glasbenim gostom iz tujine, kot je legendarni češki Trio Smetana, ter osrednjim domačim ustvarjalcem, kot sta Theresa Plut in Polona Gantar, ki sta v počastitev 160. obletnice rojstva Huga Wolfa pripravili večer skladateljevih duhovnih pesmi v priredbah Maxa Regerja.

... komorna glasba

Izmed komornih dogodkov s slovenskimi glasbeniki omenimo koncert mojstrov stare glasbe Domna Marinčiča in Tomaža Sevška - Ansambel musica cubicularis, ki bosta na izvirna zgodovinska glasbila razprla izbrano poglavje iz Bachovega glasbenega univerzuma, izvrstni Duo Marko Hatlak in Eva Dolinšek pa bosta v nevsakdanji zvočni kombinaciji harmonike in čembala navdušila z repertoarjem, razpetim med staro in sodobno glasbeno ustvarjalnostjo.

... romantika

Med gosti druge polovice festivalskega poletja velja izpostaviti enega večjih komornih glasbenikov našega časa, italijanskega pianista Bruna Canina, ki bo s flavtistko Luiso Sello (Italija) in violončelistko Ariano Kashefi (Velika Britanija) pričaral romantični večer fantazij in triev.

... sodobna glasba

Najperspektivnejši mladi glasbeniki iz različnih koncev sveta združeni v Godalni oktet Oberton, ki žanje priznanja glasbene kritike po vsej Evropi, bodo kljub svoji mladosti postregli z muziciranjem na vrhunski umetniški ravni. Prav tako ne gre prezreti mladega, a že mednarodno uveljavljenega Tria Tempestoso, zmagovalce enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu, v katerem muzicira tudi klarinetist Andraž Golob, ki je septembra 2019 zasedel mesto akademista v znamenitem orkestru Dunajskih filharmonikov.

... Beethovnove skladbe

"Beethovnovo leto, ko zaznamujemo 250 let od rojstva glasbenega velikana, bomo obeležili s koncertom priznanega avstrijskega ansambla TrioVanBeethoven, ki se na naš oder vrača z dvema izmed 'slavljenčevih' Klavirskih triev ter glasbeno-literarni projekt Vse o Beethovnu – Bučeča tišina, v katerem se bodo izbrane Beethovnove skladbe prepletale z odlomki iz skladateljevih pisem oziroma iz korespondenc, v katerih o mojstrovi osebnosti razmišljajo njegovi sodobniki," so povedali predstavniki za odnose z javnostmi pri Imago Sloveniae 2020.

... jazz

Poletne večere v historično bogatem ambientu stare Ljubljane bodo tudi letos obarvali jazzovski koncerti v sklopu cikla Jazz oder. Tako vas bodo na Gornjem trgu razvajali med drugim slovenski velikani jazza združeni pod imenom Concinnity Quartet, saksofonist Jani Šepetavec z bluesovsko obarvanimi lastnimi kompozicijami, stari znanec našega Jazz odra, prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke, s svojo mednarodno New Organ Group, eden najboljših hrvaških kitaristov in največkrat nagrajeni hrvaški jazzovski skladatelj Elvis Stanić v svoji 'Power Trio' zasedbi, ter hitro vzpenjajoči se jazzovski podmladek, Patricija Škof trio, Mr. J. V. Quartet in Rok Zalokar trio.

... etno

Poletna sezona Imago Sloveniae se bo kot vsako leto zaključila s festivalom Noči v stari Ljubljani (27.–29. avgust) – tridnevnim izobiljem koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.

Vsi dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

* Organizator si v teh negotovih časih pridružuje pravico do spremembe programa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.