19. 3. 2021, 08:04 | Vir: STA

Odnosi med ZDA in Kitajsko na najnižji ravni, srečanje na Aljaski v znamenju medsebojnih očitkov

Kitajski predsednik Ši Džinping.

Shutterstock

Prvo srečanje novega zunanjega ministra Antonyja Blinkna z vodilnima diplomatskima predstavnikoma Kitajske v mestu Anchorage na Aljaski je minilo v znamenju medsebojnih očitkov. Srečanje naj bi sicer postavilo temelje za nove odnose med Washingtonom in Pekingom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poleg Blinkna na pogovorih na Aljaski sodelujejo še kitajski državni svetnik Yang Jiechi, kitajski zunanji minister Wang Yi in svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan.

"Odnosi med ZDA in Kitajsko bodo po potrebi konkurenčni, po možnosti kooperativni in po potrebi sovražni," je v četrtek po lokalnem času opozoril Blinken. Ob tem je še opozoril, da kitajska dejanja ogrožajo globalno stabilnost.

Kitajska je odgovorila z obtoževanjem in sporočila, da odločno prepoveduje vmešavanje v svoje notranje zadeve, kot kažejo video posnetki ob začetku pogovorov.

"Za naši dve državi je pomembno, da naše zadeve dobro vodimo, namesto da krivdo valimo na nekoga drugega na svetu," je glede na prevod izjave dejal Yang. Dodal je, da je glede človekovih pravic obstajajo številne težave v ZDA in ob tem omenil lanskoletne proteste gibanja Črna življenja štejejo proti rasizmu in policijskemu nasilju.

"Kitajka odločno nasprotuje vmešavanju ZDA v kitajske notranje zadeve," je še dejal Yang. Ob tem je posvaril, da bo Peking odgovoril z odločnim ukrepanjem.

Blinken je na drugi strani dejal, da so ZDA zaskrbljene zaradi razmer na področju človekovih pravic v Hongkongu in v avtonomni pokrajini Xinjiang, kjer živijo muslimanska manjšina Ujguri. Kitajski je tudi pripisal odgovornost za kibernetske napade in izsiljevanja ameriških zaveznikov z gospodarskim pritiskom. Kritiziral je tudi odnos Pekinga do Tajvana.

"Vsako od teh dejanj ogroža na pravilih temelječ okvir, ki ohranja globalno stabilnost. Zato to niso samo notranje zadeve," je dejal Blinken. "Alternativa ureditvi, ki temelji na pravilih, je svet, v katerem zmaga moč in vse dobi zmagovalec. To bi bil veliko nasilnejši in nestabilnejši svet," je opozoril Blinken.

Po uvodih besedah sta obe strani do večera pogovore nadaljevali za zaprtimi vrati. Pogovori naj bi se danes nadaljevali.

Po koncu prvega dne pogovorov je kitajska tiskovna agencija Xinhua, sklicujoč se na vire v kitajski delegaciji, poročala, da je Kitajska dobila povabilo k strateškemu dialogu, a hkrati navedla, da je v uvodnih pogovorih ameriška stran "neprimerno napadla Kitajsko" ter "izzvala spor", kar po kitajskih navedbah ni odraz gostoljubnosti in diplomatskega bontona.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so v času mandata prejšnjega predsednika ZDA Donalda Trump padli na najnižjo raven po vzpostavitvi diplomatskih odnosov leta 1979.

Sedanji predsednik ZDA Joe Biden je ubral manj agresiven ton, vendar hkrati ni pustil nobenega dvoma, da v Kitajski vidi tekmeca. Hkrati se namerava v odnosu do Kitajske Bidnova administracija tesneje usklajevati s svojimi zavezniki v Aziji in Evropi. Ameriški predsednik je tudi napovedal, da si bo v zunanji politiki ponovno prizadeval za spodbujanje demokracije in človekovih pravic po vsem svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.