13. 11. 2019, 18:43 | Vir: STA

Odplaknilo dragocene mozaike iz bazilike sv. Marka v Benetkah

profimedia
Odplaknilo dragocene mozaike iz bazilike sv. Marka v Benetkah (foto: profimedia)

Dragoceni mozaiki iz bazilike sv. Marka v Benetkah so zaradi poplav utrpeli hudo škodo, ki naj bi znašala več milijonov evrov. Mozaike, ki so krasili marmorno grobnico iz 12. stoletja, v kateri se nahajajo relikvije evangelista Marka, je zaradi visoke plime odplaknilo v kanalizacijo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V baziliki ves čas delujejo vodne črpalke, ki skušajo zajeti vodo okrog oltarja in pod rožnato-belimi kamnitimi oboki, piše AFP.

Po besedah zastopnika bazilike Carla Alberta Tesserina, ki je odgovoren tudi za upravljanje s kulturno-zgodovinskim objektom, "govorimo o večmilijonski škodi". Kot je poudaril Tesserin, je bazilika že 20 let podvržena plimovanju morja, vendar tako visokega nivoja vode v Benetkah - 1,87 metrov - že dolgo niso beležili. Več vode je v baziliko vdrlo le leta 1966, ko je gladina morja v mestu dosegla 1,94 metra.

Tokrat je veter povzročil, da je na slovitem Markovem trgu nastalo jezero, voda pa je vdrla v cerkev.

"Česa takega nismo videli še nikoli, niti v poplavi leta 1966", je povedal Tesserin, ki je obenem poudaril, da so že vrsto let opozarjali na to nevarnost, saj je cerkev na najnižji točki v Benetkah.

Škode pa ne povzroča le voda, temveč tudi sol, ki se zažira v stene in umetnine cerkve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.