STA/P.M. | 13. 11. 2023, 16:04

Toliko dela za nič: odpoklici in zavrnitve mandarin na meji se nadaljujejo

Zvonimir Barisin/PIXSELL/BOBO

"En slab sadjar meče slabo luč na vse ostale," se jezijo pridelovalci neretvanskih mandarin.

Nedavno smo poročali o mandarinah iz doline Neretve, ki jh je zaradi presežene vrednosti pesticida Hofer odpoklical iz prodaje. Iz prodaje so odpoklicali neretvanske mandarine v dvokilogramskem pakiranju in nepakirane mandarine, ki jih je bilo možno kupiti tudi z vedrom. Izdelka sta bila v skladu z določili varstva potrošnikov odpoklicana zaradi ugotovljene presežene vrednosti pesticida klorpirifos. Lot koda izdelka je bila 43/23

Potovale so tudi v Srbijo

Neretvanske mandarine so nedavno zaradi vsebnosti omenjenega pesticida zavrnili tudi na meji s Srbijo, poroča Index.hr. Od 15 sadjarjev, ki so dobavljali mandarine iz doline Neretve, je bil pesticid prisoten le pri enem. Hrvaški sadjarji so ogorčeni in trdijo, da ne vedo, kateri pridelovalec uporablja prepovedani pesticid, strinjajo pa se, da ta meče slabo luč na preostale.   

Zvonimir Barisin/PIXSELL/BOBO

Uporaba klorpirifosa, ki je še posebej škodljiv za zdravje otrok, je v Evropski uniji prepovedana od leta 2020, istega leta je bil prepovedan tudi na Hrvaškem. 

Na potezi je kmetijska inšpekcija

V dolini Neretve je okoli 1500 pridelovalcev mandarin, v tamkajšnji zadrugi pa so za HRT zatrdili, da jih 99 odstotkov uporablja le dovoljena fitofarmacevtska sredstva. Pošiljko z mandarinami 15 proizvajalcev so vrnili, ker je klorpirifos tudi v Srbiji od minulega leta prepovedan. 

Pošiljko, ki je bila napotena v Srbijo, so primerno shranili in jo pregledujejo.

Pošiljko, ki je bila napotena v Srbijo, so primerno shranili in jo pregledujejo.

Zvonimir Barisin/PIXSELL/BOBO

"V teh primerih je bil uporabljen pesticid, ki ga nikakor ne bi smeli uporabiti," je dejala Iva Pavlinić iz hrvaške agencije za kmetijstvo in prehrano za hrvaški Index. Ob tem pa miri potrošnike: "Gre za zelo majhne količine pesticida, zelo malo nad mejo zaznavnosti. A dodatna težava je v tem, da za ta pesticid niso določene toksikološke referenčne vrednosti, ker je prepovedan, zato tveganja za zdravje potrošnikov ni mogoče ustrezno oceniti," je poudarila Pavlinićeva.  

 Niti ena od spornih pošiljk ni šla v prodajo na Hrvaško, zagotavljajo hrvaški inšpektorji.

Državni inšpektorat bo zdaj preverjal identiteto proizvajalca/ev spornih mandarin "Kmetijska inšpekcija v nadaljnjem postopku izvaja z zakonom predpisane upravne in prekrškovne ukrepe v zvezi s pravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev in dajanjem zdravstveno neustreznih živil v promet," so sporočili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol