12. 6. 2021, 09:34 | Vir: STA

Odpravljanje otroškega dela zaradi epidemije zastalo, težka usoda čaka še najmanj 9 milijonov otrok

profimedia

Danes je svetovni dan boja proti otroškemu delu. Odpravljanju otroškega dela, ki se je po oceni Mednarodne organizacije za delo (ILO) upočasnilo, je posvečeno celotno letošnje leto. Na svetu je še vedno 160 milijonov otrok, ki prisilno delajo. Cilj je, da bi se tovrstno delo odpravilo do leta 2025.

ILO in Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) sta v ta teden objavljenem poročilu ocenila, da se je število otrok, ki prisilno delajo, v zadnjih štirih letih povečalo na 160 milijonov, kar je 8,4 milijona več. Največ otrok po podatkih ILO dela v Afriki, ki je sledita azijska in pacifiška regija, največ, več kot dve tretjini, v kmetijstvu.

Napredek na področju odprave prisilnega dela otrok se je prvič upočasnil v zadnjih dveh desetletjih. Med letoma 2000 in 2016 se je število otrok, ki prisilno delajo, znižalo za 94 milijonov, zdaj pa se je ta trend spremenil.

V Podsaharski Afriki je v zadnjih štirih letih pričelo delati dodatnih 16,6 milijona otrok, kar je posledica rasti prebivalstva, ponavljajočih se kriz, izjemne revščine in nezadostne socialne zaščite.

Celo v regijah, kjer so od leta 2016 zabeležili določen napredek, kot denimo Azija, Pacifik, Latinska Amerika in Karibi, ta napredek sedaj ogroža pandemija covida-19.

Zaradi dodatnih gospodarskih pretresov in zapiranja šol, kar je posledica pandemije, bi lahko otroci, ki že delajo, delali še dlje ali pod slabšimi pogoji, številne druge pa bi lahko prisilili v najhujše oblike dela zaradi izgube delovnih mest in prihodka v ranljivih družinah.

Kot navaja poročilo, je zaradi posledic pandemije covida-19 ogroženih dodatnih devet milijonov otrok. Simulacijski model poleg tega kaže, da bi se ta številka lahko povzpelo celo na 46 milijonov, če otrokom ne bo omogočen dostop do ključnih programov socialne zaščite.

"Nove ocene nam služijo kot opozorilo. Ne moremo le stati križem rok in pustiti, da nova generacija otrok odrašča v tveganih razmerah," je ugotovitve poročila pospremil direktor ILO Guy Ryder. Dodal je, da smo na prelomni točki in da je veliko odvisno od tega, kako se bomo odzvali v danih razmerah.

"Zdaj je čas, da obnovimo svoje zaveze, vložimo dodatna prizadevanja, spremenimo razmere in prekinemo začarani krog revščine in dela otrok," je še poudaril.

"V boju proti prisilnemu delu otrok izgubljamo tla pod nogami, zadnje leto pa nam te naloge ni prav nič olajšalo," pa je medtem opozorila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. Vlade in mednarodne razvojne banke pa je pozvala, naj "prednostno zagotovijo investicije v programe, ki lahko otrokom omogočijo, da prenehajo z delom in se vrnejo v šole, ter v programe socialne zaščite, ki družinam lahko pomagajo, da jim te odločitve že v osnovi sploh ne bo treba sprejeti".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord