7. 8. 2021, 06:33 | Vir: STA

Odškodnina za prisilno odvzete otroke avtohtonih prebivalcev v Avstraliji

profimedia

Avstralska vlada bo izplačala 75.000 avstralskih dolarjev (okoli 47.000 evrov) odškodnine številnim domorodnim prebivalcem, ki so jih kot otroke prisilno ločili od njihovih staršev. Za odškodnine t. i. ukradeni generaciji aboriginov bo avstralska država namenila skupno 378 milijonov avstralskih dolarjev, je sporočil premier Scott Morrison.

Na tisoče otrok aboriginov in drugih prvotnih prebivalcev Avstralije so v dvajsetem stoletju na silo odvzeli njihovim staršem in jih premestili v rejniške družine, da bi jih tako asimilirali. To se je dogajalo še v 70. letih.

"Kar se je zgodilo, je sramotno poglavje v zgodovini naše države," je v parlamentu dejal Morrison. "Že smo odgovorili z nacionalnim opravičilom, ampak naše besede se morajo odraziti tudi v dejanjih," je dejal. Zgodbe trpljenja, ki je bilo povzročeno, "niso samo zgodbe iz preteklosti, ampak zgodbe, ki še naprej odmevajo preko generacij", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal avstralski premier.

Zagovorniki pravic domorodnih prebivalcev Avstralije opozarjajo, da so v močno deprivilegiranem položaju. So v slabšem položaju od drugih glede izobrazbenih možnosti, zaostajajo tudi dohodkovno in so v slabšem zdravstvenem stanju glede na drugo prebivalstvo. Napoved vlade o izplačilu odškodnine so pozdravili, a hkrati opozorili, da je do tega prišlo zelo pozno, še poroča AFP.

Morrison je povedal, da bodo za odškodnine zaradi napačne asimilacijske politike namenili 378,6 milijona avstralskih dolarjev, kar znaša okoli 236 milijonov evrov. Do izplačil bodo upravičeni vsi, ki so živeli na območjih pod upravo Commonwealtha v času prisilnih ločitev, torej na območjih Severnega teritorija, območja avstralske prestolnice Canberra in območja Jervis Bay na vzhodni obali.

Druge avstralske zvezne države so same oblikovale odškodninske sheme, ampak se zvezna vlada za zdaj še ni odločila, da bi jim sledila, še navaja AFP.

Izplačila teh odškodnin so sicer del širšega načrta za zmanjševanje neenakosti, s katerimi se soočajo domorodni prebivalci. Načrt je vreden milijardo avstralskih dolarjev, še navaja AFP.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ