Jaka Tomc | 4. 2. 2021, 14:23

Odstavljen direktor zloglasnega družbenega omrežja Parler

Profimedia
Odstavljen direktor zloglasnega družbenega omrežja Parler (foto: Profimedia)

John Matze ni več direktor zloglasnega družbenega omrežja Parler, ki je ‘zaslovelo’ kot zbirališče pripadnikov skrajne desnice. 

V okrožnici, ki jo je pridobila ameriška televizijska mreža Fox News je Matze zapisal: “29. januarja 2021 je uprava Parlerja, ki jo obvladuje Rebekah Mercer, sklenila, da me nemudoma odstavi s položaja izvršnega direktorja Parlerja. Pri tej odločitvi nisem sodeloval.”

Mercerjeva, sicer dedinja sklada, ki je v preteklosti večkrat prispeval sredstva za desničarske skupine, je sicer podpornica družbe Breitbart in njenega nekdanjega direktorja Steva Bannona, ki je bil med drugim svetovalec nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Parler se je predstavljal kot nemoderirana alternativa Twitterju in je pridobil ogromno uporabnikov skrajne desnice. Veliko jih je prišlo prav s Twitterja, potem ko so jim tam ukinili račune.

Po 6. januarju, ko se je zgodil napad na ameriški Kapitol, sta tako Apple kot Google umaknila aplikacijo iz svojih trgovin. Parler naj bi bil namreč izvor koordinacije nemirov. Amazon je istočasno napovedal, da bo preklical gostovanje platforme, če ta ne spremeni svojih pogojev uporabe. Ker se to ni zgodilo, je Amazon uresničil grožnjo in stran je 10. januarja začasno ugasnila.

Matze je še dejal, da se je zavzemal za “bolj efektiven pristop k moderaciji vsebin,” in da bo po krajšem premoru iskal nove priložnosti v družbah, kjer bodo potrebovali in spoštovali njegovo tehnično znanje, vizijo in cilje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.