Aleš Cipot | 30. 6. 2020, 15:14

Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

STA

Notranji minister Aleš Hojs je na novinarski konferenci sporočil, da je premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Odstop naj bi bil povezan s preiskavami pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, ki poteka zaradi suma oškodovanja javnih sredstev pri nabavi zaščitne opreme. 

Kot je pojasnil Hojs, o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme vnaprej ni bil obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da Nacionalni preiskovalni urad izvaja hišne preiskave pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

Hojs meni, da je današnje dogajanje politično motivirano delo, da gre za politične postopke in v tej zvezi sprejema "politično odgovornost, ker je ta na ministru". Tako je predsedniku vlade poslal svoj odstop, ki ga je ta tudi že sprejel, je pojasnil.

"Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države," je še dodal.

Odstopno izjavo je Aleš Hojs objavil na Twitterju. Kot razlog za odstop je navedel, da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti, ki jih kot minister ima, ne omogočajo depolitizacije in sprememb v policiji.

"Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sisitem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji."

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada danes izvajajo hišne preiskave zaradi domnevno spornih poslov z medicinsko opremo, poroča portal Necenzurirano. Hišne preiskave naj bi potekale na 11 naslovih, tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.