31. 5. 2021, 11:27

Odvetnik v obrambo QAnonovemu šamanu: "Med napadom na Kapitol je preprečil krajo mafina!"

profimedia

Albert Watkins, odvetnik rogatega šamana Jacoba Chansleya, je na sodišču predstavil kratek video posnetek, na katerem naj bi Chansley preprečil krajo mafina medtem, ko je drhal 6. januarja vdrla v ameriški Kapitol.

Omenjeni video naj bi dokazoval, da je Chansley prijazen in miroljuben možakar, saj naj bi miril celo pregrete glave.

YouTube video z naslovom “Jake Stops Muffin Stealing” (Jake prepreči krajo mafina) naj bi prikazal, kako naj bi rogonosec z 'Hey, hey, hey,' vzkliki ustavljal enega od protestnikov, ki se je namenil v sobo s prigrizki.

Watkins je za Daily Mail še povedal, da video nazorno razkriva miroljubnost njegovega klienta ter podpira trditve o tem, da je tudi med vdorom v Kapitol spoštoval avoriteto policistov in varnostnikov.

Chansley je ameriški in svetovni javnosti postal znan zaradi zares vpadljivega videza med napadom na ameriški Kapitol. Tudi nikakor ni skrival, da je kot nekakšen šaman in prerok tudi promotor QAnonovih teorij zarote. Še več. Watkins naj bi že leta 2005 v šolskem eseju v detalje opisal, da si želi postati 'Kristus, Buda ali Mohamed, kakor koli si ga bodo že želeli klicati'.

Esej tako že nakazuje njegovo življenjsko pot kot 'duše, ki želi sebe in drugih osvoboditi iluzij'.

Odvetnikovi poskusi obrambe Chansleya so medtem naleteli na veliko kritik. Večina jih je prepričanih, da skuša Chansleya prikazati kot nerazumljenega 'prijazneža', ki je v svoji ranljivosti podlegel šarmu bivšega predsednika Donalda Trumpa.

To niti ni bil edini primer odvetnikovega spreobračanja dejstev. V začetku maja je Watkins nastopil s trditvijo, da verjame, da je Chansley (ki zase trdi, da ima avtistično motnjo) duševno zaostal.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel