16. 9. 2020, 06:00 | Vir: STA

Odziv na pandemijo koronavirusa oslabil podobo ZDA v svetu

Xinhua/STA

Države po svetu niso navdušene nad odzivom ZDA v boju proti pandemiji novega koronavirusa, kar je prispevalo k splošnemu padcu njihovega ugleda, izhaja iz danes objavljene študije ameriškega Raziskovalnega centra Pew.

Študija je vzela pod drobnogled odnos do ZDA med prebivalci 13 držav, samih zaveznic Washingtona. V Franciji in Nemčiji je delež tistih s pozitivnim mnenjem o ZDA padel na 31 oziroma 26 odstotkov, kar je podobno kot leta 2003, ko so bile na vrhuncu napetosti zaradi napada na Irak.

V zgodovinski zaveznici ZDA, Veliki Britaniji, jih ima pozitiven odnos do ZDA 41 odstotkov vprašanih, kar je najmanj, odkar je center pred dvema desetletjema začel izvajati raziskavo.

V letošnji je večinsko naklonjenost ZDA zaznati le še v eni sodelujoči državi - Južni Koreji, kjer je ta delež znaša 59 odstotkov.

Del padca ugleda gre glede na ugotovitve študije pripisati tudi odzivu ZDA na pandemijo koronavirusa. Le 15 odstotkov v raziskavo zajetih ljudi je namreč menilo, da so se ZDA pri tem dobro odrezale. Po drugi strani je večina sodelujočih namenila dobre ocene Svetovni zdravstveni organizaciji in lastnim državam.

Center Pew je med 10. junijem in 3. avgustom, v obdobju, ki so ga zaznamovali tudi množični protesti po ZDA, opravil raziskavo na 13.273 ljudeh. Zaupanje v predsednika ZDA Donalda Trumpa je v povprečju izrazilo 16 odstotkov prebivalcev držav - največ, 25 odstotkov, na Japonskem, najmanj, devet odstotkov, pa v Belgiji, izhaja iz raziskave, objavljene na spletni strani centra.

Poleg omenjenih držav so v raziskavi sodelovali še prebivalci Danske, Italije, Španije, Švedske, Nizozemske, Avstralije in Kanade.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.