31. 5. 2021, 10:29

Odziv na sprejetje zakona za povišanje nadomestila za izgubljeni dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami

profimedia

V Društvu Viljem Julijan so navdušeni in zelo veseli, da je bil na našo pobudo na seji Državnega zbora končno le sprejet zakon, s katerim se je po skoraj desetih letih povišalo delno plačilo za izgubljen dohodek, ki ga prejemajo starši težko bolnih otok, ki zaradi hudega zdravstvenega stanja otroka ne morejo hoditi v službo, ker morajo doma zanj skrbeti 24/7.

»Danes je velik dan in v najinem srcu čutiva radost in zmagoslavje, saj smo uspeli izboljšati življenja malih borcev in njihovih družin, kar nama ogromno pomeni. Ta denarni prejemek je bil dolga leta sramotno nizek in družinam otrok z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami ni omogočal dostojnega življenja, zaradi česar so bili pahnjeni na socialni rob in pod prag revščine. To stanje je bilo resnično nedopustno, zato sva letos ob svetovnem dnevu redkih bolezni konec februarja z Društvom Viljem Julijan vložila vse v to, da se da prejemek poviša in sva pobudo za povišanje naslovila na poslance ter ministrstvo za delo. Presrečna in globoko hvaležna sva, da se je to sedaj tudi zgodilo,« sta povedala Gregor in Nina Bezenšek, ustanovitelja Društva Viljem Julijan in pobudnika povišanja nadomestila.

Ob sprejetju zakona in povišanju nadomestila pa v Društvu Viljem Julijan opozarjamo tudi, da je samo eden od nujno potrebnih korakov v smeri izboljšanja kakovosti življenja otrok z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami ter njihovih družin. Te družine še vedno ostajajo na socialnem robu in nujno potrebno je povišati tudi druge denarne dodatke, kot je dodatek za nego otroka. Prav tako je potrebno izboljšati in urediti tudi številna druga področja, kot je zagotovitev družinske asistence in večja dostopnost terapij.

»Iz vsega srca se zahvaljujeva vsem, ki so podprli najino pobudo, vsem društvom in posameznikom, ki so se skupaj z nama prizadevali za povišanje tega nadomestila ter vsem poslancem in poslankam Državnega zbora, ki so s svojim glasom podprli zakon. Seveda pa moramo sedaj narediti vse v naši moči, da izboljšamo še ostale stvari in najbolj ranljivim otrokom omogočimo dostojno življenje ter ustrezno strokovni iz zdravstveno oskrbo,« pravita Gregor in Nina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord