Aleš Cipot | 30. 6. 2020, 15:09 | Vir: STA

Koalicijski politiki previdni v komentarjih, opozicija poziva k odgovornosti celotno vlado

STA

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v izjavi za medije glede današnjih hišnih preiskav in odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Ko bo znanega kaj več, pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem.

Kot je pojasnila Pivčeva, dogajanja in postopkov glede hišnih preiskav ne pozna in bi jih bilo nekorektno komentirati. "V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti," je dejala.

Tako tudi ni želela komentirati Hojsovih izjav, da gre za politično motivirano preiskavo.

Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na koalicijo, pa je odgovorila, da zadeva še ni zaključena. "Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve," je pojasnila.

Jelinčič: Del vodstva policije s političnim delom zavira njeno strokovnost

Nekateri kadri v vrhu policije so politično nameščeni in zavirajo njeno strokovno delo, zato bi jih bilo treba razrešiti, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Prepričan je, da premier Janez Janša Hojsovega naslednika že ima.

Hojsov odstop ga je nekoliko presenetil. "Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo," je dejal. Nižji kadri policije so po njegovih besedah namreč izredno dobri, profesionalni in delavni. "Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščeni kadri, ki so na položajih že 30 let ali več in zavirajo strokovno delo policije," je prepričan. Takšne kadre je treba po njegovem mnenju odstraniti.

Premier Janša ima po njegovih besedah zagotovo kandidata, ki je pripravljen prevzeti položaj notranjega ministra ter ministrstvo voditi intenzivneje in brez strahu pred posledicami.

Mesec: Odstop Hojsa in Travnerja ni dovolj, odstopi naj celotna vlada

Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja ni dovolj, odstopiti bi morala celotna vlada, meni koordinator Levice Luka Mesec. V Levici si bodo po njegovih besedah prizadevali za zaščito neodvisnosti policije, temeljito izvedbo policijskih preiskav in čimprejšnje predčasne volitve.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, sta Hojs in Travner odstopila potem, ko so "korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote". "Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki," je ocenil.

Premier Janez Janša bo po njegovih besedah zdaj verjetno poskušal "nastaviti naslednika, ki bosta partijsko delo v policiji opravila bolje kot Hojs in Travner".

Mesec je ob tem poudaril še, da je vlada "nemudoma ubrala svojo znano taktiko - osebno diskreditacijo in napade na kriminaliste, kar je popolnoma nezaslišano". V Levici ne bodo dopustili ustrahovanja državljanov ali uslužbencev pri opravljanju svojega dela, je dodal.

Bratuškovo odstop presenetil

Odstop Hojsa je predsednico SAB Alenko Bratušek presenetil, kaže pa na to, da si je delo policije očitno "predstavljal nekako po svoje". Premierju Janezu Janši pa Bratuškova predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da "tudi sam stopi pred ogledalo" in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize.

Bratuškova je v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo oz. da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je šef policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

"Po slovenski ustavi je tako, da dokler ti krivda ni dokazana nisi kriv," je Bratuškova komentirala današnje preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Je pa po njenih besedah vprašanje, kako bo "s tem nahrbtnikom" lahko še naprej opravljal svojo funkcijo.

Šarec: Neodvisnost organov pregona očitno trn v peti vladajočih

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je opomnil, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. "Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih," je zapisal na Twitterju.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa je na Twitterju napisal: "Odstop ministra Hojsa in prvega policista Travnerja je posledica tega, da vesta, kaj policija preiskuje. S svojim dejanjem preusmerjata pozornost od najbolj odgovornih za vse nepravilnosti pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. Čas je za odstop vlade," je pozval.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.