12. 9. 2020, 09:37 | Vir: STA

Ognjeni pekel, kakršnega na severozahodu ZDA ne pomnijo

profimedia

Na severozahodu ZDA od Kalifornije, Washingtona pa do Oregona se nadaljuje ognjeni pekel, ki nima primerjave v zgodovini območja, čeprav je najhuje v divjini daleč od večjih naselij, smrtnih žrtev pa je bilo doslej 26. Vendar pa v Oregonu, kjer je umrlo šest ljudi, pogrešajo več deset ljudi.

Največji požar v zgodovini Kalifornije oziroma kar v ZDA je doslej v nacionalnem parku Mendocino severozahodno od Sacramenta požgal 300.000 hektarjev površin.

V Kaliforniji je trenutno pod ukazom za evakuacijo 68.000 ljudi, v Oregonu pa so doslej v nekaj dneh evakuirali 40.000 ljudi, pod ukazom ali svarilom pa jih je skupaj 500.000, kar je deset odstotkov prebivalcev države. Ameriški mediji so v četrtek na podlagi obvestil vodstva države napačno poročali, da so že evakuirali 500.000 ljudi.

V petek je umrlo še sedem ljudi, ki so umrli v požaru 137 kilometrov severno od Sacramenta. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je med obiskom uničenega blizu kraja Oroville jezno zatrdil, da gre za posledice podnebnih sprememb. Konservativni komentatorji v ZDA takšne kot je Newsom in guvernerko Oregona Kate Brown, ki trdi isto, obtožujejo, da si vse skupaj izmišljajo.

Na jugu Oregona je ogenj v pasu dolgem več kilometrov uničil prikoličarska in druga naselja, mestece z 9000 prebivalci Molalla 40 kilometrov južno od Portlanda je le še pogorišče. Ogroženo območje sedaj sega le pet kilometrov od Portlanda.

V Oregonu, kjer trenutno pogrešajo več deset ljudi, se širijo dezinformacije po družbenih medijih, da požare netijo desničarske ali levičarske skupine. Policija opozarja ljudi, naj tem neumnostim ne verjamejo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.