21. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

Okrevanje po pandemiji bo emisije dvignilo na najvišjo raven v zgodovini

Daniel Novakovič/STA

Izpusti ogljikovega dioksida bodo po napovedih Mednarodne agencije za energijo (IEA) leta 2023 dosegli najvišjo raven v zgodovini. IEA v luči okrevanja svetovnega gospodarstva po pandemiji covida-19 opozarja, da sta le dva odstotka finančnih sredstev, namenjenih za okrevanje, porabljena za naložbe v čisto energijo.
 

Države so v času pandemije za pomoč gospodarstvu in delavcem porabile več kot 14.000 milijard evrov, od tega pa je bilo po podatkih agencije če 380 milijard evrov namenjenih za projekte, povezane s čisto energijo.

Če se bodo vsi načrti porabe uresničili, bodo emisije na globalni ravni leta 2023 rekordne, njihova raven pa se bo v naslednjih letih le še povečevala, izpostavlja IEA.

Celotno onesnaževanje z ogljikom bi bilo za 3,5 milijarde ton višje od scenarija, h kateremu so se države zavezale s pariškim sporazumom in ki predvideva omejitev globalnega segrevanja na manj kot 1,5 stopinje Celzija.

Od izbruha koronske krize so po besedah izvršnega direktorja IEA Fatiha Birola številne vlade izpostavljaje pomembnost vzpostavitve bolj trajnega in zelenega gospodarstva, a številne svojih načrtov še niso podkrepile s konkretnimi dejanji.

Združeni narodi ocenjujejo, da se morajo emisije do leta 2030 v povprečju letno zmanjšati za sedem odstotkov, če svet želi omejiti globalno segrevanje na manj kot 1,5 stopinje Celzija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord