4. 9. 2020, 11:04 | Vir: STA

Na Hrvaškem včeraj rekord, danes pa le za odtenek nižje številke

profimedia

V minulih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 334 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, še ena oseba pa je zaradi covida-19 umrla, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje številke so nekoliko nižje kot v četrtek, ko so v sosednji državi potrdili rekordnih 369 okužb, umrli so trije ljudje.

Na Hrvaškem imajo trenutno 2703 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. Na bolnišničnem zdravljenju je 283 ljudi, med njimi je 15 priključenih na ventilatorje. V samoizolaciji je 9042 ljudi, je še sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Kot so dodali, so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, potrdili skupno 11.428 okužb. Zaradi covida-19 je umrlo 195 ljudi, 8530 pa jih je okrevalo. Doslej so testirali skoraj 184.000 ljudi, od tega 4047 v zadnjih 24 urah.

Svoja dnevna sporočila o epidemiološkem stanju je že objavilo tudi nekaj županijskih štabov civilne zaščite. Zaenkrat je največ novih primerov znova v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so zabeležili 105 na novo okuženih. V primorsko-goranski županiji so potrdili 17 novih primerov okužbe, v istrski županiji pa tri.

V zagrebški klinični bolnišnici Dubrava so danes opozorili na poslabšanje trendov glede obolelih s covidom-19. Medtem ko so imeli v začetku tedna na zdravljenju zaradi covida-19 le enega človeka, je danes v njihovih bolniških posteljah 17 bolnikov.

Treba se je zresniti in bolj odgovorno spoštovati vsaj osnovne epidemiološke ukrepe, ker hrvaški zdravstveni sistem ni pripravljen na spopad z nadaljevanjem takšnega trenda v prihodnjih mesecih, je v jutranjem programu hrvaške televizije (HTV) ocenil koordinator bolnišničnega zdravljenja obolelih s covidom-19 v bolnišnici Dubrava Ivica Lukšić.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.