15. 3. 2020, 19:39 | Vir: STA

Okuženi starostnik iz Metlike umrl v ljubljanskem UKC

Igor Zaplatil

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za oddajo Odmevi TV Slovenija uradno potrdil prvo smrt bolnika s koronavirusom. Pojasnil je, da je šlo za osebo iz rizične skupine.

Kot je neuradno izvedela STA, naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrl oskrbovanec doma starejših občanov v Metliki. V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem tamkajšnjega doma starejših občanov.

Oseba, ki je umrla, je imela številne kronične bolezni in zelo slabo prognozo, ampak neposredni vzrok smrti je bila bolezen covid-19, je v petek zvečer po seji vladnega kriznega štaba pojasnila infektologinja Bojana Beović. Da gre za osebo iz doma starejših, po njenih besedah pomeni dodatno podkrepitev prepovedi obiskov v domovih. V tem času pa se lahko s starostniki skuša vzpostaviti komunikacijo s svojci na kak drug način.

Po besedah uradnega govora vladnega kriznega štaba Jelka Kacina pa bo točen vzrok smrti pokazala obdukcija in ko bodo ti podatki na voljo, bodo z njimi seznanili javnost. Po njegovih trditvah nobene smrti ne bodo komentirali brez dokazov, kaj jo je povzročilo.

"Gre za bolnika, ki je bolehal za celo vrsto kroničnih bolezni in ne vemo, ali je smrt posledica virusa ali so tu še drugi razlogi. Ne želim zmanjševati teže in pomena te prve smrtne žrtve, a realno je pričakovati nove žrtve in vsako je treba tudi pravilno razumeti, za kaj je šlo. Ne želimo, da bi bila vsaka smrt po krivem pripisana virusu," je dejal v soboto zvečer ob odhodu s seje kriznega štaba. Samo na ta način se bomo po njegovih besedah lahko čustveno vzdržali in se pravilno organizirali.

Dejal je še, da niso glavno vprašanje žrtve. "Kako preživeti, kako se organizirati, da žrtev ne bi bilo, je glavni izziv," je poudaril.

Trije bolniki medtem ostajajo na oddelku za intenzivno zdravljenje, kar po besedah Beovićeve vsakem primeru pomeni veliko tveganje, zelo hudo stanje. "Zdaj je treba narediti čisto vse, da se virus čim manj prenaša," je poudarila v izjavi za medije.

V domu je sicer z novim koronavirusom okuženih sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse pa premestili v oskrbo na Univerzitetno kliniko Golnik, so danes zapisali v sporočilu za javnost. Svojce okuženih s koronavirusom so o tem takoj obvestili.

"Razumemo vašo stisko in željo biti obveščeni o stanju svojih bližnjih, prosimo pa vas, da tudi vi razumete, da trenutno delujemo z zmanjšanim številom kadrov, ki se maksimalno trudijo z oskrbo stanovalcev, in da so klici 'Ali že imate rezultate za mojega ...?' za nas trenutno izredno moteči in nam jemljejo čas," so zapisali.

Do 14. ure so sicer v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom opravili 5369 testiranj, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Nova vlada je ob tem danes sporočila, da bo spremljanje širjenja novega koronavirusa spremenjeno. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih. Premier Janez Janša je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo. Je pa o novih omejevalnih ukrepih danes v širši zasedbi potekala tudi seja kriznega štaba, katerega del je tudi ministrska ekipa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.