5. 12. 2021, 07:00 | Vir: STA

V živalskem vrtu v Antwerpnu okuženi dve samici povodnega konja

profimedia

V živalskem vrtu v belgijskem mestu Antwerpen sta za covidom-19 zboleli samici povodnega konja, so sporočili njuni skrbniki. Velikanki sicer po prvih ugotovitvah nista ogroženi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej so iz različnih živalskih vrtov že poročali o okužbah živali s covidom-19, vendar je šlo večinoma za velike mačke in opice.

Antwerpenški živalski vrt je živali na okužbo s covidom-19 testiral že lani, ko so bili vsi testi negativni. Letos pa je veterinar Francis Vercammen znova preveril povodne konje, in sicer zaradi izcedka iz nosu. Zlasti je želel odkriti morebitno prisotnost bakterij, v luči aktualnega dogajanja pa je za vsak primer dodal še test na novi koronavirus, ki je pokazal presenetljiv rezultat.

"Kolikor vem, je to prvi znan primer okužbe pri tej vrsti," je dejal Vercammen. Kako sta se živali okužili, ni jasno. Oskrbniki nimajo simptomov okužbe, a bodo opravili teste in v primeru pozitivnega rezultata odšli v karanteno. Samici povodnega konja Hermien in Imani, mati in hči, stari 41 in 14 let, so medtem umaknili z oči javnosti v varen, izoliran mehurček.

Belgija je sicer v petek sporočila, da bo znova zaostrila ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bodo osnovne šole počitnice ob božično-novoletnih praznikih začele 18. decembra, teden dni prej kot predvideno, je sporočil belgijski premier Alexander De Croo.

Od ponedeljka bodo prireditve oz. dogodki v notranjih prostorih omejeni na največ 200 ljudi, ki bodo morali sedeti in nositi maske. Športne dejavnosti v dvoranah ostajajo dovoljene, a brez gledalcev.

Belgija je že pred tednom dni odredila zaprtje diskotek, ljudi pa pozvala k omejitvi stikov in dejavnosti v notranjih prostorih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol