26. 3. 2024, 17:38 | Vir: STA

Olaf Scholz na Brdu pri Kranju: izmenjava aktualnih političnih stališč med Nemčijo in Slovenijo

Borut Živulović/Bobo

S slovenskim premierjem Robertom Golobom se bosta posvetila predvsem zunanjepolitičnim temam. 

Nemški kancler Olaf Scholz se mudi na prvem delovnem obisku v Sloveniji. Premier Robert Golob ga gosti na Brdu pri Kranju, v središču pogovorov pa je krepitev strateškega partnerstva med državama in nadaljevanju rednega političnega dialoga na najvišji ravni z izmenjavo stališč o aktualnih zunanjepolitičnih temah. Nemčija tudi sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje naše države.

Več vprašanj na mizi

Od razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Sogovornika pa se pogovarjata tudi o širitvi EU v povezavi z reformo EU in strateško agendo, migracijah in aktualnih tem v okviru zveze Nato v luči vrha zavezništva julija v Washingtonu.

Borut Živulović/Bobo

Slovenija in Nemčija veljata za odločni podpornici suverenosti Ukrajine. V zadnjem času se krepijo pobude za nadaljnjo pomoč Ukrajini, med drugim po nedavnem obsežnem ruskem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Gospodarsko sodelovanje

Slovenija je z Nemčijo med drugim sklenila sporazum o brezplačni dobavi motornih vozil za vojaško pomoč Ukrajini. Slovenija je v zameno za motorna vozila v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov tipa M55S. V okviru pogodbe o dobavi taktičnih motornih vozil, ki sta jo državi podpisali konec leta 2022, pa je Nemčija Sloveniji že dobavila 40 tovornih vozil HX 8x8 RMMV Rheinmetal, nedavno pa je Slovenija prevzela tudi prvo od petih cistern za vodo.

Kancler Scholz je Socialni demokrat, ki pa tokrat ni našel časa za srečanje s sestrsko stranko SD-jem.

Kancler Scholz je Socialni demokrat, ki pa tokrat ni našel časa za srečanje s sestrsko stranko SD-jem.

Borut Živulović/Bobo

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici. Dvostransko sodelovanje je odlično, politični dialog poteka redno na vseh ravneh. Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord