A.B. | 19. 1. 2022, 22:02

Dr. Fauci: Omikron bi nas lahko odrešil epidemije, če se prej ne zgodi (TO)

Profimedia

Na letošnjem virtualnem davoškem srečanju, ki ga vsako leto pripravi Svetovni gospodarski forum, je bil med govorci tudi dr. Anthony Fauci, direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, ki je spregovoril o vplivu omikrona na nadaljnji potek epidemije covida-19. 

Ker se omikron širi hitreje od predhodnih različic covida-19, okuženi pa redkeje zbolijo za hudim potekom bolezni, se že dlje časa špekulira o potencialnem prehodu iz uradno razglašene epidemije v tako imenovano endemijo, s katero človeštvo 'lahko živi'. Endemične bolezni so namreč stalno prisotne v populaciji, zanje pa je značilno, da ne prizadenejo velikega števila ljudi in posledično ne ovirajo delovanja družbe v tolikšni razsežnosti, kot je to značilno za epidemijo. 

Dr. Anthony Fauci se je na letošnji davoški konferenci dotaknil teme, ki v tem trenutku zanima mnoge: ali ima omikron res lahko vpliv na prehod iz epidemije v endemijo? Pojasnil je: ''To se bo zgodilo le, če se ne bo pojavila nova različica, ki bi se izognila imunskemu odzivu na prejšnjo. Imeli smo srečo, da omikron ni imel enakih lastnosti kot delta, toda množičnost okužb vseeno preglasi manjšo patogenost.'' Poudaril je, da še vedno obstaja odprto vprašanje, ali bi lahko omikron predstavljal 'živo cepivo' proti covidu-19, na katero vsi upajo ter dodal, da obstaja velika variabilnost novih različic, ki se pojavljajo. 

''Še vedno je prezgodaj, da bi napovedali, ali bo hitro širjenje omikrona spremenilo covid-19 iz epidemije v endemijo, a upam, da je tako,'' je še priznal Fauci in v isti sapi pojasnil, da to še ne pomeni, da bo bitka s covidom-19 končana. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.