A.B. | 6. 12. 2021, 08:41

Omikron že na Hrvaškem?

Po besedah hrvaške epidemiologinje Goranke Petrović naj bi se obe osebi okužili na hrvaških tleh.

Daniel Novakovič/STA

Na Hrvaškem se je pojavil utemeljen sum, da sta vsaj dve osebi že okuženi z novim sevom koronavirusa, omikronom. Hrvaški zavod za javno zdravstvo bo danes obelodanil rezultate testiranja obeh okuženih oseb. 

Po poročanju hrvaških medijev naj bi bil na ozemlju Republike Hrvaške omikron že prisoten. Epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je v soboto potrdila, da obstaja velika verjetnost, da sta obe osebi, pri katerih je PCR test pokazal okužbo s Covid-19, v resnici okuženi z novim sevom. ''Opravili smo PCR screening na različico omikron, ki je vzbudil sum, da gre v resnici prav za to novo različico seva SARS-CoV-2. Rezultate moramo še podrobneje analizirati, v ponedeljek bodo znani točni rezultati,'' je za HRT povedala Petrović. 

Okuženi osebi nista bili v Južni Afriki

Čeprav je doslej prevladovalo prepričanje, da je omikron vzklil na afriških tleh, se je pojavilo že nekaj informacij, ki bi lahko zamajale to teorijo. Kot zatrjuje Petrović, okuženi osebi nista bili v Južni Afriki, okužili pa naj bi se na hrvaških tleh in sicer na enem od mednarodnih dogodkov, kjer je bilo prisotnih veliko tujih državljank in državljanov. ''Glede na trenutno stanje okužb z omikronom in hitrostjo širjenja virusa, me to sploh ne preseneča,'' je dejala Petrović. Okuženi osebi in vsi tisti, ki so bili z njima v stiku, se že nahajajo v 14-dnevni karanteni. Zaenkrat še niso povsem prepričani o izviru omikrona na Hrvaškem, upajo pa, da bodo zaradi varnosti državljank in državljanov čimprej prišli do odgovora. Čeprav po besedah epidemiologinje panika zaenkrat še ni na mestu, pa je vseeno priporočeno, da so ljudje nekoliko bolj previdni kot v preteklih dneh. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord