26. 8. 2021, 07:00 | Vir: STA

Opazno poslabšanje doživljanja epidemije, a boljše kot lani v času podobnih razmer

Profimedia

Večina kazalcev doživljanja epidemije se je opazno poslabšala, v raziskavi #Novanormalnost ugotavlja družba Valicon. Hkrati pa, da je tokrat v primerjavi z lanskim obdobjem podobnih epidemioloških razmer doživljanje epidemije precej manj negativno. Namera glede cepljenja ostaja nizka, kot tudi stopnja zaupanja v delo vlade glede epidemije.

Indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja razmer, je padel na vrednost -16, kar je za šest odstotnih točk nižje kot v pretekli meritvi.

Oktobra lani, tik pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa in ko je bilo število okužb podobno kot zdaj, je ta indeks dosegel vrednost -21, kar kaže dokaj podobno osebno doživljanje razmer, so sporočili iz družbe Valicon.

Največ, slaba polovica vprašanih, podobno kot oktobra lani situacijo še vedno doživlja kot "neprijetno in utrujajočo". Nekoliko bolj so opazne razlike pri odstotku tistih, ki situacijo opisujejo kot "normalno, glede na nove razmere". Takih je trenutno 18 odstotkov, oktobra lani jih je bilo 13 odstotkov.

Je pa po drugi strani tokrat tudi nekoliko več takih, ki situacijo dojemajo kot povsem brezupno. Teh je zdaj pet odstotkov, oktobra lani so predstavljali tri odstotke.

Tudi indeks optimizma kaže, da se je doživljanje situacije občutneje poslabšalo

V primerjavi s preteklo meritvijo je namreč padel za 16 odstotnih točk in dosegel vrednost -28. Oktobra lani je ta indeks ob podobni epidemiološki situaciji znašal -82.

To po eni strani kaže, da je doživljanje epidemije s časom postalo manj intenzivno, po drugi stran pa verjetno lahko pričakujemo tudi dodatno poslabšanje v doživljanju razmer, ko bo minila poletna in dopustniška brezskrbnost, ocenjujejo pri Valiconu.

Da se počasi spet soočamo s krizno situacijo, kaže tudi povišanje indeksa zaskrbljenosti glede na začetek avgusta, hkrati pa je ta indeks precej nižji kot oktobra lani.

V primerjavi z meritvami oktobra lani rezultati tokratne ankete kažejo, da so prebivalci tako ukrepom kot vladi bolj nenaklonjeni kot v začetku drugega vala. Anketa je pokazala, da je stopnja zaupanja v delo vlade na področju spopadanja z epidemijo trenutno na eni od najnižjih točk, odkar Valicon izvaja to raziskavo.

Medtem v anketi ugotovljena indeksa finančnega stanja in potrošnje kažeta, da je gospodarska situacija precej boljša kot v začetku drugega vala.

Glede cepljenja je Valicon v pretekli meritvi zaznal večji upad namere cepljenja

Ki tudi tokrat ostaja na podobno nizki ravni. Seštevek deleža že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili, namreč znaša 63 odstotkov. Podobno kot je bilo prejšnjič je tudi tokrat razmerje med že cepljenimi, teh je dobra polovica anketirancev, in temi, ki bi se zagotovo cepili, teh je za tri odstotke, oz. bi se verjetno cepili, teh je šest odstotkov.

Nekoliko več je tokrat takih, ki se verjetno ne bodo cepili (17 odstotkov), nekoliko manj pa takih, ki se zagotovo ne bi cepili (20 odstotkov). Skladno s tem na podobnem nivoju ostaja tudi minimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let, ki dosega vrednost 69 odstotkov, nekoliko višja pa je maksimalna stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let, ki je s 77 ponovno zrasla na 80 odstotkov.

Med anketiranimi jih je 38 odstotkov prepričanih, da je novi val okužb že tukaj, prav tolikšen odstotek jih meni, da bo novi val nastopil jeseni. Med vprašanimi jih 44 odstotkov meni, da bo tokratni val okužb primerljiv s prejšnjimi. Velika večina vprašanih pričakuje vnovično zaostrovanje ukrepov in podobno stroge omejitve javnega življenja kot v preteklosti.

Tokratno raziskavo #Novanormalnost so pri Valiconu opravili med 20. in 22. avgustom na vzorcu 521 vprašanih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.