11. 10. 2020, 18:59 | Vir: STA

Varnostne sile v Minsku nad protestnike z vodnimi topovi in šok granatami

profimedia

Beloruske varnostne sile so danes ob začetku novih protestov proti dolgoletnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku znova ostro ukrepale proti protestnikom in številne prijele, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Že zgodaj popoldne naj bi tako v Minsku aretirali 50 ljudi, med njimi tudi več novinarjev, skupno pa okoli 150.

Na fotografijah in videoposnetkih je videti večje skupine ljudi, ki gredo proti središču beloruske prestolnice. Nekaj protestnikov so začeli tepsti pripadniki varnostnih sil in jih odvlekli v manjše avtobuse.

Po podatkih organizatorjev se je na ulicah Minska danes zbralo več kot 100.000, večinoma mirnih protestnikov. Glede na navedbe beloruske organizacije za človekove pravice Vjasna so policisti na protestih pridržali 150 ljudi, med njimi 20 novinarjev. Proti demonstrantom naj bi varnostne sile uporabile tudi vodne topove, šok granate in solzivec, poroča beloruski spletni portal tut.

"Vsaj v Minsku so uporabili vodne topove in šok granate," je potrdila govorka notranjega ministrstva Olga Čemodanova. Glede pridržanja novinarjev pa so oblasti sporočile, da so želeli le preveriti njihove dokumente.

Opazovalci ocenjujejo, da je bilo tokratno zatrtje protestov najbolj nasilno v zadnjih tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah opazovalcev so v Minsku v času protestov danes znova izklopili mobilni internet. Oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa želijo s tem preprečiti, da bi se protestniki dogovorili o trasi protestov. V prestolnici so ob tem tudi zaprli več postaj podzemne železnice, da ljudje ne bi mogli priti na proteste.

Ta konec tedna je že deveti zapored, ko v Belorusiji potekajo množični protesti proti Lukašenku. Izbruhnili so po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta, na katerih je Lukašenko osvojil šesti zaporedni mandat. Opozicija trdi, da so bile volitve prirejene in da je na njih dejansko zmagala 38-letna Svetlana Tihanovska, ki je zdaj v izgnanstvu v tujini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.