9. 6. 2020, 16:21 | Vir: STA

Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB vložile interpelacijo ministra Aleša Hojsa

Nik Jevšnik/STA

Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so vložile interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa. Zaradi odločitve ministrstva, ki omogoča koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, so interpelacijo zasnovali v SD, po usklajevanju z drugimi strankami pa so jo danes dopolnili še z nekaterimi drugimi očitki, so potrdili v SD.

Odločitev ministrstva, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta Thompsona v Mariboru, ostaja glavni očitek v interpelaciji.

"Poveličevanje ustaštva, sovraštva, nasilja, genocida, je v Sloveniji nesprejemljivo. Hojs je odločbo sprejel kot politično odločitev in odpravil prepoved koncerta osebe, ki ni le glasbenik, ampak politična ikona neke religije, ustaštva, ki je hrvaška različica nacifašizma," je danes na novinarski konferenci v DZ ob utemeljitvi interpelacije dejal poslanec SD Matjaž Nemec. Po njegovih ocenah to ni bila pravna, ampak politična odločitev.

Nemec je prepričan, da gre za točko preloma v naši družbi. "Ali je res dopustno, da slovenski minister po 75 letih od 2. svetovne vojne in desetletjih trpljenja na eni in drugi strani dopušča širjenje ekstremizma v Sloveniji, celo tujega," se je vprašal. Ob tem pa še opozoril, da če ne bomo vojn pustili v zgodovini, se bomo z njimi ukvarjali v prihodnosti.

Zlasti na predlog Levice in LMŠ pa so v interpelaciji še nekateri drugi očitki ministru. Predlagatelji mu očitajo izjave in ravnanja, s katerimi je po njihovi oceni pokazal, da "ni vreden časti in javnega zaupanja" za opravljanje funkcije notranjega ministra. Med drugim ocenjujejo, da je s sugestijami policiji glede njenega ravnanja na petkovih protestih prekoračil svoja pooblastila.

Prav tako mu očitajo, da je s hitrimi menjavami na ključnih kadrovskih položajih v obveščevalnem in varnostnem sistemu pokazal interes po popolnem obvladovanju teh služb. Tako pa naj bi ravnal z namenom, da se prikrijejo nepravilnosti, ki bremenijo osebe, povezane s stranko SDS. Poleg tega naj bi minister po navedbah predlagateljev zavajal in lagal glede dodatnih pooblastil vojski na meji.

Izjava Jerce Korče

Poslanka LMŠ Jerca Korče je danes ponovila stališče stranke, da Hojs sploh ni bil primeren za imenovanje na ministrsko funkcijo. Po njihovem mnenju je z vsakim dnem in dejanjem "le še potrjeval svojo osebnostno neprimernost in nedoraslost, da zastopa ministrstvo za notranje zadeve in da je v slovenski vladi".

"Biti minister pomeni zastopati interese celotnega naroda in države. Hojs tega ne počne zgledno. Vse, kar počne, je v luči tega, da bodisi deluje za svojo stranko bodisi proti temu, da spoštujemo zgodovino in složno sooblikujemo prihodnost," je pojasnila Korčetova.

V LMŠ pričakujejo, da se vsaj dve koalicijski stranki, ki zastopata ali sta zastopali bolj liberalne vrednote, zbudita in povesta, kaj je nesprejemljivo.

Izjava Nataše Sukič

Poslanka Levice Nataša Sukič je ponovila stališče, da je odločitev glede Thompsonovega koncerta le pika na i že preteklim nedopustnim dejanjem ministra Hojsa, zato ta očitek ne more biti edini temelj za njegovo interpelacijo. "Ko se enkrat odločiš za interpelacijo, je prav, da mu izstaviš poln račun," je dejala.

Med razlogi je naštela "kadrovske čistke v policiji in na NPU, ministrova tviteraška navodila policiji, kako naj ravna z miroljubnimi protestniki, in njegovo nasploh nedostojno komuniciranje v javnosti". Izpostavila je tudi po njihovem mnenju Hojsovo "kritje" nekdanjega državnega sekretarja Franca Breznika, ki je s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Hojs je sicer sprejel Breznikov odstop s funkcije.

Sukičeva je navedla tudi "zavajanje pri poskusu aktivacije policijskih pooblastil vojski na meji, neodzivnost ob incidentih štajerske varde in kriminalizacijo svobodnega izražanja".

Besede poslanca Andreja Rajha

Tudi v SAB po besedah poslanca Andreja Rajha najostreje obsojajo "koketiranje z ustaškim režimom" in negiranje odločbe upravne enote v Mariboru glede izvedbe Thompsonovega koncerta. Spomnil je, da slovenska ustava prepoveduje širjenje kakršnega koli sovraštva in nestrpnosti, zato takemu koncertu v Sloveniji ni mesta.

To Hojsovo dejanje pa ni bilo osamljeno, meni Rajh. "Molčal je, ko je varda obkolila policijsko postajo, izvajal je pritiske na legitimne kolesarske proteste, preganjal civilno družbo ter izvajal nedopustne menjave na NPU," je povzel.

Na ministrstvu za notranje zadeve so danes za STA pojasnili, da Hojs danes ne bo dodatno komentiral vložene interpelacije, dokler mu je ne pošljejo. Že v ponedeljek je sicer interpelacijo ocenil kot politično igro, s katero ga želi opozicija "ideološko oblatiti". Kot je poudaril, je večkrat jasno povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem in komunizem zavržne ideologije.

Kljub odklonilnemu stališču do Thompsonove glasbe pa so tudi koalicijske SMC, NSi in DeSUS kritične do interpelacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.