24. 3. 2020, 16:15 | Vir: STA

Opozicijske stranke pozdravljajo ukrepe za blaženje posledic epidemije

profimedia

Opozicijske stranke ocenjujejo, da so napovedani vladni ukrepi za blažitev posledic epidemije tako za podjetja kot posameznike dobri in upoštevajo del njihovih predlogov. Ukrepov sicer še niso prejele, a dodajajo, da je v trenutnih razmerah ključno delovati v dobrobit državljanov.

V stranki SAB pozdravljajo vse ukrepe, ki zagotavljajo socialno varnost posameznikov in stabilnost socialne države. "V teh težkih časih seveda pomagamo vladi s svojimi izkušnjami iz kriznih časov in nasveti, ki so izključno v dobrobit državljanov," je v izjavi za medije poudaril namestnik vodje poslanske skupine SAB Andrej Rajh. Spomnil je na izkušnje s sanacijo bank v letih 2013 in 2014. Kot je poudaril je takrat opozicijska SDS sanaciji bank nasprotovala.

Predlaganih ukrepov sicer še niso prejeli. "Ko ga bomo dobili in preučili, bomo lahko dali tudi kakšne pripombe," je dejal Rajh. Napovedal je, da bo SAB podprla potrebne ukrepe.

Tudi v poslanski skupini SD ocenjujejo, da gredo vladni ukrepi v pravo smer. "S temi ukrepi sem zadovoljen, seveda je vedno vrag v podrobnostih," je danes za medije povedal vodja poslanske skupine Matjaž Han. Dodal je še, da ko bodo dokumente prejeli in pregledali, se bo "verjetno našla še kakšna pomanjkljivost".

Han sicer meni, da je treba vladi pomagati pri sprejemu zakonov, predvsem zaradi težav, ki jih imajo ljudje. "Če bomo vsi skupaj naredili ta korak naprej, upam, da bomo prišli relativno neranjeni iz te situacije," je dejal.

Tudi LMŠ ocenjuje, da so predstavljeni ukrepi korak v pravo smer, a dodajo, da bi lahko bili ukrepi še bolj ambiciozni. V stranki ocenjujejo, da bi lahko vlada težave samozaposlenih uredila že v prvem paketu interventnih zakonov. "Nekateri samostojni podjetniki so svoje podjetje zaradi negotovosti v teh dneh že zaprli, zato pričakujemo, da bomo našli rešitev tudi zanje," so poudarili v sporočilu za javnost.

Predlagajo, da se samozaposlenim kot univerzalni mesečni dohodek izplačuje 100 odstotkov minimalne plače. Dodajajo še, da bi veljalo razmisliti o ukrepih za študente, ki so ostali brez dela. Kot so zapisali pa si želijo tudi ukrepe za razvoj in krepitev javnega zdravstva.

V LMŠ so napovedali še, da bodo posebej pozorni na ukrepe, ki niso nujni in vodijo v krnitev demokratične ureditve ter nesorazmerno ali nepotrebno omejevanje svoboščin in pravic državljanov. Ocenjujejo, da se odpira tudi vprašanje o vzdržnosti ukrepov. "Od vlade pričakujemo, da bo razmere pozorno spremljala in se nanje odzivala z vsemi potrebnimi ukrepi, ki jih bo situacija narekovala," so zapisali.

Tudi v Levici ugotavljajo, da je v vladnem paketu upoštevan dobršen del tistega, na kar so sami opozarjali. Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da mora biti pomoč v čim večji meri usmerjena k zaščiti ljudi, nagrajevanju tistih, ki delajo in so vsak dan izpostavljeni tveganjem, in ne sme biti popolnoma brezpogojna.

Kot pravi Mesec, bo vlada precej brezpogojno stotine milijonov evrov razdeljevala podjetjem. V Levici pa jo pozivajo, naj tem podjetjem predlaga, da dvignejo plače zaposlenim, pol dviga plač pa naj subvencionira država. Pomoč podjetjem naj bo pogojevana tudi tako, da jo bodo dobila tista podjetja, ki ne bodo odpuščala, in tista, ki svoje delavce na delovnih mestih ustrezno zaščitijo, predlagajo v Levici. Ob tem bi bilo po njegovih besedah vredno razmisliti, da ob pomoči država tudi sama vstopa v lastniške deleže podjetij, da denarja ne daje popolnoma brezpogojno in nepovratno.

Mesec je tudi pozdravil rešitvi za v času epidemije koronavirusa prizadete samozaposlene, tako pri plačevanju prispevkov, ki jih bo zanje v pokojninsko in zdravstveno blagajno nakazovala država, kot glede pomoči v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Kot je dejal Mesec, je pa za Levico nesprejemljivo, da bo vsak samozaposleni, ki bo zaprosil za pomoč, očitno javno izpostavljen, da se jih bo "nabijalo na nek sramotilni steber". Poleg tega bi po njegovih besedah morali biti samozaposleni upravičeni do nadomestila tiste plače, za katere prispevke si plačujejo, in ne le v višini 70 odstotkov minimalne plače.

Sicer pa v Levici pozdravljajo, da bo vlada pomagala upokojencem z najnižjimi pokojninami, in poudarjajo, da morajo dostojne pokojnine ostati prioriteta tudi po krizi.

Po mnenju prvaka SNS Zmaga Jelinčiča so ukrepi vlade za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu v času epidemije koronavirusa potrebni, saj je treba razbremeniti določene sloje prebivalstva. Nagrajevanje najbolj obremenjenih zaposlenih v času krize je smiselno, a bo treba pogledati, kdo pri tem delu nosi največjo težo, je v ponedeljek opozoril prvak SNS.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.