13. 3. 2021, 21:03 | Vir: STA

Opozicijski forum v Moskvi se je končal po 20 minutah z aretacijami

profimedia

Ruska policija je danes pridržala okoli 200 udeležencev opozicijskega foruma v Moskvi. Na dogodku, ki so se ga udeležili opozicijski politiki in občinski svetniki iz več kot 50 ruskih regij, so razpravljali o parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki bodo septembra.

Na konferenco v organizaciji projekta, ki ga podpira glasni kritik Kremlja Mihail Hodorkovski, so približno 40 minut po začetku vdrli policisti in po podatkih ruskega notranjega ministrstva pridržali okoli 200 udeležencev.

"Zelo simboličen konec kratkega foruma: delegati v policijskih kombijih in maskirani policisti zvijajo roke ljudi," je na Facebooku zapisal opozicijski aktivist Ilja Jašin. Dogodek naj bi sicer trajal dva dneva.

Med pridržanimi je bilo več vidnih predstavnikov opozicije, poleg Jašina še Vladimir Kara-Murza, Julija Galjamina, Jevgenij Roijzman in Andrej Pivovarov, ter tudi novinarji. Številne so nekaj ur kasneje izpustili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija je sporočila, da udeleženci niso spoštovali ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Pivovarov je sicer za francosko tiskovno agencijo AFP s policijske postaje sporočil, da so udeležence pridržali, ker oblasti menijo, da je konferenco organiziralo gibanje Odprta Rusija, ki ga je ustanovil Hodorkovski in velja za "nezaželeno organizacijo".

Prvi tovrstni forum je organizirala skupina Združeni demokrati, je pojasnil Pivovarov in dodal, da so oblasti očitno iskale izgovor za prekinitev dogodka. "Njihov cilj je ustrahovati nas," je dejal.

Ekipa zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je sporočila, da oblasti izvajajo pritisk na kritike pred septembrskimi volitvami. "Jasno je, da so forum prekinili, ker se oblasti bojijo konkurence na volitvah," so zapisali na aplikaciji Telegram in dodali, da vladajoča stranka Enotna Rusija postaja vse bolj nepriljubljena.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.