24. 9. 2021, 20:35

Opozorilo znanstvenikov: zaradi sončne nevihte smo lahko več mesecev brez interneta

Profimedia

Znanstveniki zaskrbljeno opazujejo našo najsvetlejšo zvezdo, ki se morebiti pripravlja na izbruh masovne sončne nevihte. Ta bi lahko za več mesecev prekinila internetne povezave.

Zemeljska ionosfera nas dobro ščiti pred solarnimi vetrovi, ki jih oddaja sonce in jih nato odbija proti severnemu in južnemu polu (od tod potem impresivni polarni sij). Ionosfera pa ne bi mogla popolnoma ustaviti žarkov v primeru t.i. masovnega izmeta koronalne mase (CME).

CME sestavlja električno prevodna plazma, ki jo oddaja sonce. Če je CME dovolj masiven, lahko ta plazma proti zemlji drvi tudi s hitrostjo do 2000km/s. To pomeni, da nas doseže že v nekaj dneh po izbruhu.

Ker je plazma električno prevodna, ima potencialno možnost, da vpliva na vse, kar se napaja na elektriko. To pa danes pomeni kar nekaj stvari, ki so nam zelo ljube.

Na letni konferenci SIGCOMM 2021 so zato izrazili opozorilo, da svet ni pripravljen na takšen dogodek in če bi se zgodil, bi bil za moderni način življenja katastrofalen. Kot je zapisano tudi v študiji iz univerzne v Kaliforniji, bi posledično sledila 'internetna apokalipsa', ki bi znala trajati zelo dolgo.

Super-masivni izmet koronalne mase s Sonca se sicer zgodi okvirno enkrat na stoletje. Zadnji takšen je bil maja leta 1921, ko so poročali izbruhe požarov v kontrolnih sobah elektrarn v Veliki Britaniji in Združenih državah, večina sveta pa je utrpela nemalo problemov na električnih omrežjih.

Jeffrey Love, geofizik, ki sodeluje v ameriškem raziskovalnem programu USGS za analize geomagnetizma, je za časnik The Independent povedal, da se je svet v zadnjih stotih letih neverjetno razvil, zato bi solarni dogodek, kot je bil tisti leta 1921, danes povzročil bistveno več škode.

Zakaj zdaj sploh govora o tem hipotetičnem scenariju?

Kot je povedal dr. Scott McIntosh za NextGov.com, znanstveniki nekoliko bolj zaskrbljeno spremljajo dogajanje na soncu, saj »bi trenutni solarni cikel, ki se je začel decembra 2019, lahko bil najbolj aktiven od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Učinki bi se lahko naprej kazali pri GPS napravah, saj močne solarne nevihte nasičijo atmosfero in preprečijo prehod signalov tudi za več dni. Najmočnejši udari pa lahko poškodujejo ali celo uničijo satelite.«

Viri: The Independent, NextGov.com, WIRED

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.