6. 12. 2020, 09:58 | Vir: STA

Oranžni alarm za zahodno Slovenijo, okrepljen jugo, močno deževje in nevarnost plazov

Arso

Že drugo noč zapored je morje poplavljalo obalo, zaradi okrepljenega juga bi lahko do občasnega poplavljanja prišlo tudi danes čez dan. Po napovedih Arsa bodo zaradi močnega deževja danes narasli vodotoki v zahodni Sloveniji, predvsem v Julijskih Alpah se bo povečala nevarnost snežnih plazov. Za zahodni del države velja oranžno vremensko opozorilo.

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes za severozahod Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega močnega deževja in velike nevarnosti snežnih plazov. Zaradi močnega deževja je za danes izdano oranžno vremensko opozorilo tudi za jugozahod države.

Kot opozarjajo na Arsu, lahko vodotoki na območju, za katerega je izdano oranžno vremensko opozorilo, poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so tudi motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi. 

Kot so opozorili pri Geološkem zavodu Slovenije, je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji, zemeljski plazovi bi se lahko sprožili tudi v ostalih predelih Slovenije. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

Za osrednjo Slovenijo je zaradi možnih izdatnejših padavin za danes izdano rumeno vremensko opozorilo. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu.

Sicer pa je tudi minulo noč morje poplavljalo obalo. V Piranu je zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra regijski center za obveščanje Koper ob 23.32 sprožil sireno javnega z opozorilom na nevarnost.

Morje je poplavilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja. Piranski gasilci in delavci Okolja so pred Tartinijev trg postavili baraže, navaja center za obveščanje. V Izoli je sredi noči poplavilo le del pločnika na Velikem trgu.

Zaradi kombinacije snežne odeje, temperaturnega obrata in višinskega južnega do vzhodnega vetra pa je bila davi v Sloveniji po navedbah Arsa "zelo nenavadna temperaturna slika". Ob 7. uri so namreč na Kredarici izmerili minus tri stopinje Celzija, v Ljubljani nič stopinj, v Ratečah šest stopinj Celzija, v Logarski dolini 11 in v Portorožu kar 14 stopinj Celzija.

Po napovedih meteorologov bodo danes čez dan najvišje dnevne temperature od tri do devet, na Primorskem do okoli 15 stopinj Celzija. Sicer pa je napovedano oblačno vreme, po nekateri nižinah megleno. Dež se bo na zahodu okrepil in se popoldne postopno širil proti vzhodu, ob morju bo lahko tudi zagrmelo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov in se bo proti večeru spuščala. Večji del dneva bo ob morju pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa veter vzhodnih smeri.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.