7. 11. 2020, 16:01 | Vir: STA

Orkan Eta pustoši po državah Srednje Amerike, število žrtev se bliža 200

profimedia

Orkan Eta, ki je pustošil po Srednji Ameriki, bi lahko v sedmih državah v regiji terjal skoraj 200 življenj. Najmanj 19 smrtnih žrtev je namreč zahteval še v Mehiki. O 150 mrtvih oziroma pogrešanih pa so med drugim že v petek poročali iz Gvatemale.

V mehiški zvezni državi Chiapas, ki leži ob meji z Gvatemalo, je bilo poškodovanih najmanj 900 hiš, umrlo pa je najmanj 19 ljudi. Deset trupel so našli v reki v osrednjem delu zvezne države. Tok naj bi jih odnesel več kilometrov daleč. Devet trupel, med njimi trupla treh otrok, pa so našli v drugih delih države, so sporočile tamkajšnje oblasti.

V Chiapasu je močno deževje, ki ga je prinesla Eta, sprožilo številne plazove. 13 jih je zablokiralo ceste. Poplavilo je pet rek, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila regionalna civilna zaščita.

Eta, ki je v torek kot orkan 4. stopnje zadela severni del Nikaragve in pustošila po revnih obalnih predelih, nato pa zapustila Honduras kot tropska depresija, bi lahko v sedmih srednjeameriških državah zahtevala skoraj 200 življenj.

V Gvatemali je po še neuradnih ocenah oblasti umrlo okoli 150 ljudi, je danes sporočil predsednik države Alejandro Giammattei. Poudaril je, da to niso uradni podatki, saj smrtne žrtve še niso potrjene. Ta ocena po predsednikovih besedah vključuje tudi 100 ljudi, ki jih pogrešajo, potem ko je plaz zasul 150 hiš v vasi Queja v bližini mesta San Cristobal Verapaz v osrednjem delu države.

V Hondurasu je umrlo najmanj 20 ljudi, v Panami najmanj pet, po najmanj dva pa v Nikaragvi in Kostariki. Domove je moralo v prizadetih srednjeameriških državah zapustiti na tisoče ljudi.

Eta, ki je trenutno tropska depresija, bi se lahko nad Karibskim morjem znova okrepila. V nedeljo bi lahko ogrozila Kubo, pa tudi Jamajko, Kajmanske otoke in jug ameriške zvezne države Florida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec