14. 9. 2018, 09:30 | Vir: STA

Orkan Florence divja v Severni in Južni Karolini

Profimedia

Orkan Florence je v četrtek zvečer z močnimi vetrovi in dežjem začel bičati obalo Severne in Južne Karoline kot orkan 2. kategorije. Davi je oslabel v orkan 1. kategorije z vetrovi do 150 kilometrov na uro, vendar oblasti še vedno svarijo, da gre za zelo nevarno neurje.

Ameriški nacionalni center za orkane ohranja opozorilo pred življenjsko nevarnimi nevihtami, poplavami in močnim vetrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z najbolj ogroženih območij so do četrtka zvečer evakuirali več kot milijon ljudi, čeprav ukaza niso upoštevali vsi. V Severni Karolini je ostalo brez elektrike že več kot 110.000 odjemalcev, 12.000 ljudi pa se je zateklo v zavetišča. Letalske družbe so doslej odpovedale 15.000 poletov, šole pa zapirajo tudi po Georgii in ponekod v Virginiji.

Orkan se je v četrtek na svoji poti iz Atlantika proti obali zelo upočasnil na le pet kilometrov na uro. Oko orkana bo kopno predvidoma doseglo danes okoli poldneva po srednjeevropskem času. Čeprav so Florence degradirali s 4. na le orkan 1. kategorije, pa nevarnost količine dežja še vedno ostaja tako velika kot pri orkanu 4. kategorije, opozarjajo meteorologi. Orkan je po obsegu ogromen in guverner Severne Karoline Roy Cooper pričakuje hude poplave. Na ogroženem območju je nekaj svinjskih farm, ki bodo zalite, pa tudi jedrske elektrarne, ki so jih izklopili. Zaradi velikosti orkana meteorologi pričakujejo tudi uničevanje velikega dela vzhodne obale ZDA z orkanskimi vetrovi vse do sobote.

Medtem pa uporabniki twitterja objavljajo posnetke posledic orkana.

Samo v Severni Karolini naj bi v naslednjih dveh dneh padlo toliko padavin, kot jih v normalnem času pade v osmih mesecih. Obalna območja se bodo soočila z valovi, visokimi čez tri metre, dežja pa bo padlo za skoraj meter. Elektro podjetje Duke pričakuje, da bo brez elektrike v naslednjih dneh v obeh Karolinah ostalo okoli tri milijone ljudi, izpadi pa bodo trajali več tednov. Več poplav na obalnih območjih je bilo že v četrtek zvečer, ko je bilo oko orkana oddaljeno od kopnega več kot 300 kilometrov, sedaj pa je kakih 35. Boje so nekaj kilometrov od obale Severne Karoline namerile do devet metrov visoke valove.

Predsednik ZDA Donald Trump zagotavlja, da je zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) pripravljena na učinkovito posredovanje, vendar je večino časa porabil za prepire o uradnem številu žrtev lanskoletnega orkana Maria v Portoriku. Trump in njegovi medijski zavezniki zavračajo dejstvo o skoraj 3000 žrtvah med in po orkanu zaradi počasnega dotoka pomoči in trdijo, da gre za zaroto demokratov, ki ga želijo prikazati v slabi luči.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.