21. 8. 2021, 11:46 | Vir: STA

Orkan Grace, ki je dosegel Mehiko, grozi s poplavami in zemeljskimi plazovi

profimedia

Orkan Grace je zgodaj davi dosegel vzhodno obalo Mehike kot orkan tretje stopnje. Območju grozijo hude poplave in zemeljski plazovi, svarijo ameriški vremenoslovci. Orkan je z vetrovi več kot 200 kilometrov na uro dosegel kraj Tecolutla v zvezni države Veracruz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so izdale opozorilo pred orkani za območje od kraja Puerto Veracruz do kraja Cabo Rojo. Pričakujemo, da bo orkan Grace hitro izgubil moč, ko se bo danes premikal proti goram v osrednji Mehiki, je sporočil Ameriški nacionalni center za orkane (NHC).

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je tvitnil, da je v pripravljenost skoraj 8000 pripadnikov civilne zaščite, vojakov in drugih, ki bodo pomagali pri odpravljanju posledic orkana. Prebivalce na ogroženih območjih je pozval, naj najdejo zatočišče na višje ležečih predelih.

V Veracruzu so pripravili okoli 200 zatočišč, lahko pa jih odprejo še veliko več, so sporočile tamkajšnje oblasti.

NHC je še posvaril, da bo zaradi obilnega deževja ta konec tedna večja verjetnost poplav in zemeljskih plazov. Orkan pa bo pospremilo tudi močnejše valovanje, ki bo lahko nevarno.

Pred tem je orkan Grace že zadel polotok Jukatan, kjer so morali evakuirati več kot 6000 turistov in prebivalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.