27. 8. 2020, 08:08 | Vir: STA

Orkan Laura narasel v 4. kategorijo in grozi s poplavami na širokem območju Teksasa in Louisiane

Profimedia
Orkan Laura narasel v 4. kategorijo in grozi s poplavami na širokem območju Teksasa in Louisiane (foto: Profimedia)

Iz Mehiškega zaliva se je v sredo proti obali Teksasa in Louisiane valil orkan Laura, ki je v 24 urah zaradi tople zalivske vode narasel po moči za 87 odstotkov in postal orkan 4. kategorije s hitrostjo vetrov do 241 kilometrov na uro. Oblasti obeh držav pozivajo vse prebivalce ogroženih obalnih območjih, naj se umaknejo.

Meteorologi pričakujejo, da lahko val plime naraste do šest metrov visoko, kar pomeni, da bo uničil vse pred seboj. Pričakujejo tudi do 38 centimetrov dežja na kvadratni meter, močan veter in težave tja do 322 kilometrov v notranjost od obale.

Celo predsednik ZDA Donald Trump je intenzivno tvital o nevarnosti orkana in pozval ljudi, naj upoštevajo navodila in se umaknejo. Podpredsednik ZDA Mike Pence je orkan omenil v svojem govoru na nacionalni konvenciji republikanske stranke.

Šest metrov visokega vala plime ne bi preživel nihče na njegovi poti, vendar se vseh 600.000 ljudi, ki jih je zadel ukaz o evakuaciji, ni umaknilo. Nekateri nimajo denarja zaradi posledic pandemije novega koronavirusa.

Orkan 4. kategorije lahko za več mesecev opustoši in onemogoči življenje na prizadetem območju. Laura je letos sedmo tropsko neurje, ki je dovolj krepko za ime. To je nov rekord za neurja v Atlantiku do konca avgusta. Dosedanji rekord je bil šest neurij z imenom leta 1886 in 1916.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.