12. 12. 2021, 09:19 | Vir: STA

Orkansko divjanje v ZDA pustilo za sabo opustošenje in več kot 80 mrtvih

profimedia

Tornadi, ki so v noči s petka na soboto opustošili šest ameriških zveznih držav, so bili po besedah ameriškega predsednika Joeja Bidna eno največjih neurij v zgodovini ZDA. Umrlo je več kot 80 ljudi, na desetine jih še pogrešajo, med drugim v skladišču Amazona v Illinoisu, kjer je umrlo najmanj šest ljudi. Iskalna akcija se nadaljuje.

Kot je v soboto še opozoril Biden, so zaradi podnebnih sprememb vremenski pojavi postali intenzivnejši, čeprav vpliv podnebnih sprememb na tokratno neurje še ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napovedal je obisk prizadetih območij.

Reševalci se medtem poskušajo prebiti do morebitnih preživelih v ruševinah, ki so ostale po silovitem divjanju narave. Samo v zvezni državi Kentucky je umrlo več kot 70 ljudi, številni v tovarni sveč v mestu Mayfield, ki velja za 'ničelno točko' najobsežnejšega od skupno okoli 30 tornadov.

"To je bil najhujši, najbolj uničujoč in najbolj smrtonosen tornado v zgodovini Kentuckyja," je dejal guverner Andy Beshear. Bojijo se, da bo smrtnih žrtev več kot 100. Beshear je v državi razglasil izredne razmere.

V tovarni sveč je bilo v nočni izmeni 110 ljudi, ko se je med neurjem porušila streha. Rešilo se jih je 40 in bojijo se, da drugih preživelih ne bodo našli. Poslopje je namreč povsem uničeno.

Iz ostalih zveznih držav, kjer so divjali tornadi, poročajo o najmanj 13 smrtnih žrtvah. Najmanj dva človeka sta umrla v Arkansasu, štirje v Tennesseeju in eden v Missouriju.

Najmanj šest ljudi je umrlo v skladišču družbe Amazon v mestu Edwardsville na jugu zvezne države Illinois, kjer je takrat delalo okoli 100 ljudi. "Ugotovili smo, da se je iz poslopja varno rešilo 45 zaposlenih, enega so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico," je povedal predstavnik tamkajšnjih gasilcev.

Kot je dodal, pa operacija ni več reševalna, ampak le še iskalna, zato se bojijo, da je žrtev še več. Prvi mož Amazona Jeff Bezos je ob tem na Twitterju zapisal, da ima strto srce ter da je v mislih in molitvah z družinami umrlih.

Gmotna škoda po divjanju tornadov je ogromna. Več kot pol milijona domov v več zveznih državah je ostalo brez električne energije.

Tornado, ki je opustošil Mayfield, je bil tako silovit, da je med drugim iztiril vlak s 27 vagoni ter enega od njih odnesel na okoli 100 metrov oddaljeno vzpetino, drugega pa treščil na bližnjo hišo, dodaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.