27. 10. 2018, 15:12 | Vir: STA

Osumljenci za umor novinarja Džamala Hašodžija pred domače sodišče

profimedia

Saudova Arabija bo osumljencem za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija na konzulatu Saudovee Arabije v Istanbulu sodila doma, je danes napovedal zunanji minister Adel al Džubeir. S tem je zavrnil zahtevo Turčije po izročitvi 18 Savdijcev, ki naj bi stali za umorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V zvezi z vprašanjem izročitve; posamezniki so savdski državljani. Pridržani so v Saudovi Arabiji, preiskava teče v Saudovi Arabiji in tudi kazensko preganjani bodo bo v Saudovi Arabiji," je na regionalnem obrambnem forumu v Bahrajnu danes dejal Džubeir.

Ob tem je savdski zunanji minister izrazil tudi zaupanje v trdnost odnosov med Riadom in Washingtonom kljub "medijski histeriji" v zvezi z umorom Hašodžija.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek pozval k izročitvi 18 savdskih državljanov, ki so po navedbah oblasti vpleteni v umor Hašodžija, kritika savdskih oblasti, ki so ga ubili 2. oktobra.

Savdski generalni tožilec naj bi sicer v okviru preiskave umora novinarja v nedeljo pripotoval na pogovore v Istanbul, kjer se bo srečal z glavnim turškim tožilcem.

Ameriški obrambni minister James Mattis je sicer na forumu v Bahrajnu v zvezi z umorom Hašodžija danes poudaril, da ZDA ne bodo tolerirale tovrstnih neusmiljenih dejanj. "Vsaka država, ki se ne drži mednarodnih norm in vladavine prava, spodkopava regionalno stabilnost v času, ko jo najbolj potrebujemo," je menil.

Ameriški State Department je zaradi umora Hašodžija že odvzel vizume oziroma jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Saudove Arabije. Mattis pa je napovedal nove ukrepe. "Spoštovali bomo našo dvojno obvezo, ki jo je izpostavil že državni sekretar Mike Pompeo, in sicer zaščititi Ameriko in zagotoviti, da bodo odgovorni za ta umor odgovarjali," je povedal. "Naš državni sekretar je že preklical vizume in bo sprejel dodatne ukrepe." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.