16. 3. 2019, 14:30 | Vir: STA

Osumljenec za teroristični napad na mošeji v Christchurchu lani krožil po Balkanu

profimedia

Bolgarske oblasti so v petek sporočile, da je bil glavni osumljenec za teroristični napad na mošeji v novozelandskem Christchurchu novembra lani v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Leta 2016 je bil tudi na Zahodnem Balkanu. Novozelandske oblasti pa so sporočile, da je med smrtnimi žrtvami in ranjenimi v napadu tudi več otrok.

Bolgarska obveščevalna služba je ugotovila, da je bil Avstralec Brenton Harrison Tarrant med 9. in 15. novembrom lani v Bolgariji, kjer je obiskal nekatera mesta zgodovinskega pomena, je sporočil bolgarski državni tožilec Sotir Cacarev. V njihovo državo je prišel iz Dubaja, 15. novembra pa se je odpravil v Romunijo. Tam si je sposodil avto, s katerim se je odpeljal na Madžarsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah bolgarskega notranjega ministra Mladena Marinova je bil v Bolgariji zgolj kot turist.

Preiskava povezav njegovih potovanj in kontaktov nadaljujejo v sodelovanju z oblastmi Nove Zelandije, ZDA, Združenih arabskih emiratov in balkanskih držav, je dodal. Decembra 2016 je namreč po podatkih bolgarskih obveščevalcev obiskal Hrvaško, Srbijo, Črno goro in BiH.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so potrdili, da je bil Avstralec decembra 2016 in januarja 2017 na Hrvaškem. To so ugotovili na podlagi vpogleda v uradne evidence policije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sicer danes na novinarski konferenci v Christchurchu po poročanju britanskega BBC povedala, da domnevni glavni napadalec ni stalno živel na Novi Zelandiji. "Potoval je po svetu, v Novi Zelandiji pa je bil samo posamezna obdobja," je dejala. "Ne bi ga opisala kot stalnega prebivalca," je dejala.

Po njenih besedah nihče od treh pridržanih, vključno s Tarrantom, ni imel kriminalne preteklosti ne v Novi Zelandiji ne v Avstraliji. "V nobeni od teh dveh držav niso bili na seznamu ljudi, ki jih oblasti spremljajo," je pojasnila.

To je ponovil tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je dodal, da je še prezgodaj ugibati o tem, ali bo glavni osumljenec, ki je avstralski državljan, izgnan v Avstralijo.

Premierka se je danes policistom, ki so ukrepali ob napadu, zahvalila za hrabrost. Dva lokalna policista sta ga namreč aretirala 36 minut po tistem, ko je bila policija obveščena o napadu. Če tega ne bi storila, bi napadalec zagotovo nadaljeval z napadom, je povedala.

Novozelandski časnik New Zealand Herald medtem danes poroča, da je Tarrant premierki in še 70 drugim naslovnikom, vključno z drugimi politiki in mediji, deset minut pred napadom poslal svoj manifest. V njem so bili zgolj razlogi za napad, ni pa povedal, kaj bo storil, tako da ga ni bilo mogoče ustaviti, so sporočili iz kabineta premierke.

Dan po napadu je znanih tudi nekaj več informacij o smrtnih žrtvah in ranjenih, med katerimi so moški, ženske in otroci. Po besedah premierke gre ob državljanih Nove Zelandije tudi za državljane Pakistana, Turčije, Savdske Arabije, Bangladeša, Indonezije in Malezije. Od okoli 50 ranjenih jih je 39 še vedno v bolnišnici, od tega jih je 11 na intenzivnem oddelku, navaja dpa.

Novozelandci za žrtve in njihove družine zbirajo tudi denarna sredstva. Doslej so zbrali okoli 3,5 milijona novozelandskih dolarjev (približno 2,1 milijona evrov). V Aucklandu so se danes žrtev spomnili s posebno slovesnostjo, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.