22. 2. 2021, 13:04 | Vir: STA

Otoplitev prinaša spremembe v okolju

Peter Avsenik/STA Arhiv STA
Otoplitev prinaša spremembe v okolju (foto: Peter Avsenik/STA Arhiv STA)

Sončno vreme v teh dneh mnoge zvabi v naravo. Gorenjski policisti, ki so bili minuli vikend obveščeni o treh nesrečah v gorah, v katerih so posredovali gorski reševalci, pozivajo k previdnosti pri gibanju v naravi in k spremljanju razmer ter opozarjajo na splošno nevarnost proženja snežnih plazov. Ta je na prisojnih pobočjih nad gozdno mejo velika.

Ozračje se močno ogreva, kar vpliva tudi na snežno odejo v visokogorju in sredogorju. V zadnjih dveh dneh strokovnjaki opažajo plazove mokrega sprijetega snega na prisojnih legah. Ta pojav bo v prihodnjih dneh še izrazitejši, saj se bo ozračje še bolj ogrelo. Na strmih travnatih območjih se lahko sprožijo talni plazovi.

Tudi na osojnih legah se snežna odeja preobraža. Določena pobočja so stabilna, v nekaterih grapah pa je še vedno nepredelan sneg. Grebeni so spihani in poledeneli, so informacije službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič izpostavili pri Policijski upravi (PU) Kranj.

Policisti vse obiskovalce narave pozivajo k previdnosti in odgovornemu ravnanju. Razmere naj preverijo že doma, dodatno pa tudi na terenu, saj se pohodne površine spreminjajo. Medtem ko je ponekod še led, sta drugje lahko tudi listje in blato. Teren povečini drsi, zdrsi in padci pa so najpogostejši dejavniki nesreč pri planincih, so v sporočilu za javnost navedli pri PU Kranj.

Policisti poleg tega pozivajo k uporabi ustrezne opreme in svetujejo, naj ljudje v gore nikoli ne hodijo sami. Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, naj takoj pokličejo številko 112.

Na Gorenjskem so bili policisti minuli konec tedna obveščeni o treh nesrečah v gorah, v katerih so reševali gorski reševalci. V petek je planinka zdrsnila in padla na spolzki podlagi nad Gozdom pod Kriško goro. V soboto je planinec zdrsnil in padel pri Martuljških slapovih, kjer je bila pot zaledenela, s kraja pa je poškodovanega planinca odpeljal helikopter Slovenske vojske.

V nedeljo so bohinjski gorski reševalci reševali planinca, ki je zdrsnil na območju Vogarja, v še eni nesreči na območju Kamnika pa je posredovala tudi gorska policijska enota s policijskim helikopterjem in združeno ekipo za reševanje na Brniku. Pomagali so planinki, ki si je pri zdrsu na spolzki gozdni poti s planine Kisovec proti Sv. Primožu poškodovala nogo.

Gorska policijska enota je sicer minuli vikend, ko je bilo v gorah veliko pohodnikov in turnih smučarjev, na nevarnosti opozarjala tudi na bolj obiskanih planinskih poteh.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.