5. 2. 2021, 06:00 | Vir: STA

Oxfordska univerza v raziskavo o učinkovitosti kombinacije dveh različnih cepiv proti covidu-19

Profimedia

Oxfordska univerza je napovedala, da bo začela z medicinsko raziskavo o učinkovitosti kombinacije dveh različnih cepiv proti covidu-19. Gre za prvo tovrstno raziskavo. Trajala bo 13 mesecev. Dosedanji režim pri cepljenju je, da se za prvi in drugi odmerek cepiva pri posamezniku uporabi isto cepivo.

Namen raziskave je zagotoviti večjo prilagodljivost pri cepljenju proti covidu-19 ter tako tudi uspešno premagati morebitne motnje v oskrbi. Znanstveniki tudi menijo, da bi lahko kombinacija različnih cepiv zagotovila še boljšo zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, na spletni strani poroča britanski BBC.

Namestnik glavnega britanskega epidemiologa Jonathan Van-Tam je ocenil, da bo raziskava ponudila "večji vpogled" v uporabo cepiv proti covidu-19.

"Glede na neizogibne izzive imunizacije velikega števila prebivalstva proti covidu-19 in morebitne omejitve pri oskrbi s cepivom po svetu bo nedvomno prednost, če bomo imeli podatke, ki bi lahko podpirali bolj prilagodljiv program imunizacije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Van-Tam.

Dodal je, da je celo mogoče, da bi lahko kombinacija različnih cepiv proti covidu-19 okrepila imunski odziv, saj bi lahko povzročila višje ravni protiteles, ki bi trajale dlje.

Raziskava Oxfordske univerze bo trajala 13 mesecev. Z njo bodo proučili različne kombinacije prvega in drugega odmerka cepiva proti covidu-19 proizvajalcev AstraZenece in Pfizerja v presledkih štirih in 12 tednov.

Britanija je prva zahodna država, ki je začela z lastnim programom cepljenja in tudi sprožila mednarodni trend z odmerki cepiv v razmiku 12 tednov, da bi tako prvi odmerek cepiva dobilo čim več posameznikov.

Profesor Matthew Snape z univerze v Oxfordu je raziskavo označil za "izjemno vznemirljivo". Dodal je, da bo raziskava zagotovila podatke, ki bodo ključni za cepljenje tako v Združenem kraljestvu kot po svetu.

Če bo raziskava podala pozitivne rezultate, bo moral neodvisni britanski regulator za zdravila uradno oceniti varnost in učinkovitost katerega koli novega režima cepljenja, preden bo ta uveden za posameznike, navaja AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord