Vid Legradić | 3. 5. 2021, 10:23

3 razlogi, zakaj so Japonci na ljubljanskih ulicah že pred pandemijo nosili maske!

profimedia

Ljubljana. Sončen pomladni dan. Zaradi turistov iz Azije Prešernov trg poka po šivih. Ti se, namesto da bi se razporedili po trgu, gnetejo skupaj in iščejo senco pod nekaj platanami, ki delajo družbo Tromostovju. Vsaj polovica jih nosi maske čez obraz. Čemu?

Če bi jih povprašali, bi Japonci v danem primeru navedli vsaj tri razloge. Prvi je ta, da so po dolgem letu v Slovenijo nekateri začeli smrkati in kašljati. Ker ne želijo okužiti drugih, nosijo obrazno masko. Obzirnost do drugega je v njihovi družbi visoko cenjena vrednota. Toda to še ni vse. Drugi razlog za maske je sonce. Za razliko od zahodnjakov, nekatere azijske kulture bolj cenijo bledo bravo kože. Lepše je, če si bel, kot rjav. Skoraj seksi, če si porcelanast. Od sonca zagoreli so po tamkajšnjem družbenem prepričanju tisti, ki opravljajo slabše plačana dela na prostem. Zato je na močnem soncu boljše poiskati senco in si s klobučkom, sončnimi očali ter z masko pokriti obraz. Tretji razlog pa so prašni delci in alergeni v zraku. Obrazna maska jih namreč učinkovito odstrani.

Obrazna maska se je v medicinske namene izumila v Maleziji leta 1910 in si zaradi svoje učinkovitosti hitro začela utirati pot v svet medicine.

Splošna javnost je pokrivanje ust z masko prvič spoznala na Japonskem s koncem prve svetovne vojne. Takrat se ni niti slutilo, da bo dežela vzhajajočega sonca prava geneza obrazne maske. Razlogi zanjo so bili takrat enaki kot danes. Španska gripa se je med ljudmi prenašala s kapljicami sline. Obrazna maska je njeno širjenje učinkovito zaustavljala. Pandemija je bila premagana, toda maske so ostale. Pojavil se je namreč novi razlog za njihovo nošnjo: naraščajoča industrializacija. Ljudje so si zaradi umazanega zraka svoje dihalne odprtine pokrivali z masko. Prebivalci Japonske še danes radi povedo, da zahodni vetrovi včasih zanesejo onesnažen zrak iz Kitajske nad njihov otok. Takrat si je pametno nadeti masko. Iz enakega razloga jih že dolgo uporabljajo tudi vozniki rikš in motociklov na Filipinih in Vietnamu.

Na daljnem vzhodu se od posameznika pričakuje neprestana popolnost.

Zlasti Japonci, Kitajci in Korejci morajo biti zgledni v delu, v vljudnosti, v obzirnosti. Včasih so med seboj tudi zelo tekmovalni. Vse to od posameznika zahteva, da je izven svojega doma nenehno na preži. Toda za svojo obrazno masko se tak človek lahko skrije. Za njo je bolj anonimen. Ali z njo bolj obziren do drugih, saj njegov obraz nima izraza. Kontrola javnega prostora je zadnja leta zelo povečala uporabo obraznih mask na Kitajskem, kjer država z najnovejšimi videotehnologijami krepi nadzor nad prebivalci. Nedavno so v Hongkongu potekali protesti proti zakonu o izročanju oseb Kitajski. Prav vsi protestniki so primarno nosili obrazne maske z namenom zakritja svoje identitete. Nekatere skupine protestnikov so se celo identificirale z bravo maske. Hongkonški študenti protestniki so na primer zmeraj nosili črne. Samosvoje obrazne maske nosijo med lovom na prodajalce mamil tudi likvidatorji filipinskega predsednika Duterteja.

Leta 2002 je na Kitajskem izbruhnil še neodkriti koronavirus, ki je dobil ime Sars (Hudi akutni respiratorni sindrom). Ko se je le-ta razširil v Singapur in Tajvan, so nošenje mask sprejele mlade generacije. Te so obrazne maske popularizirale in jih umestile najprej v poulično in nato v visoko modo.

Od takrat naprej je maska v Aziji tudi modni dodatek.

Njihovo nošenje sta utrdili še ptičja in svinjska gripa. Na prodaj so v neskončnem številu vzorcev in v mnogih barvah. Nekatere niti ne služijo filtriranju zraka in so namenjene izključno modi, da se ujamejo z oblačilom, torbico ali obutvijo.

Sicer pa si na daljnem vzhodu ljudje ne nadevajo mask le zaradi kulturnih in družbenih razlogov. Maska je priročna stvar med nevšečnostmi matere narave.

Japonska, Tajvan, Filipini in Indonezija so dežele vulkanov.

Nahajajo se na tektonski prelomnici z imenom Pacifiški ognjeni obroč. Ob izbruhu ognjenikov običajno največ preglavic sprosti vulkanski prah. Ta je sestavljen iz izredno majhnih ostrih delcev, ki z lahkoto zaide globoko v pljuča in jih poškoduje. Vsakdo, ki živi v okolici vulkana je že pred koronavirusno boleznijo ime nekje doma na zalogi spravljeno sinjemodro obrazno masko. Singapurci in Indonezijci jih redno nosijo tudi takrat, ko dim gozdnih požarov prekrije njihova mesta. Ob vetrovnih dneh obrazne maske redno uporabljajo tudi prebivalci kitajske province Notranja Mongolija. Razlog so peščeni viharji, ki s seboj nosijo pesek iz puščave Gobi.

Je bila kultura nošenja obraznih mask na daljnem vzhodu pred časom? Tako kaže. V primeru kašlja se tam že desetletja ne sme vstopiti na vlak brez maske. Tudi v marsikateri bolnišnici in domu za ostarele so obvezne že vrsto let. Najverjetneje se jih tudi pri nas, vsaj v izbranih okoljih in določenih situacijah, ne bomo nikoli več znebili. Zato bo najbolje, da (poleg varovanja zdravja seveda) pomislimo na katero od uporabnih lastnosti obrazne maske. Skriti za njo lahko na primer na široko in anonimno zazehamo z odprtimi usti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.