Nika Vajnhandl | 16. 3. 2022, 14:00

(ISKRENA IZPOVED) Yevgen spregovoril o doživljanju vojne: "Tako je bilo tistega jutra, ko se je vse spremenilo."

Slika je simbolična.

Profimedia

Iz našega uredništva smo poklicali Ukrajinca iz obleganega mesta Lvov, ki nam je zaupal, kako je doživljal prve dni rusko-ukrajinske vojne.

Yevgen Frolov je za Metropolitan iskreno in čustveno spregovoril o doživljanju ukrajinsko-ruske vojne. Ukrajinec z Lvova je v pogovoru razkril, kakšno je bilo "jutro, ki je vse spremenilo". Njegov zapis objavljamo v celoti.

"Tisto jutro se nismo zbudili zaradi budilke ...

... ampak telefonskih klicev sorodnikov in prijateljev. Slišati je bilo sireno, ki opozarja o zračnem napadu. Ko sem pogledal skozi okno, sem videl, da je že prišlo do kolapsa – bile so dolge vrste na bencinski črpalki.

V tem trenutku mi je v glavi rekel glas: "Začelo se je!"

O obsežnem napadu na naše mesto so na televiziji in družbenih omrežjih govorili že dan prej, vendar je moja zdrava pamet te misli zavrnila, češ, no, saj to ne more biti res! Srce mi je razbijalo in se spraševalo, kaj se bo zgodilo.

Misli so se približevale samoohranitvenemu nagonu: "boj ali beg"?

Ne bom lagal, bilo je malo strašljivo, ker je kar naenkrat vse postalo "negotovo". Čeprav sem poskušal zbrati čustva in misli, me je zvok siren še vedno spravljal iz ravnotežja. Vse informacije o korakih, ki jih je treba izvesti med opozorilom o zračnem napadu, so izginile.

Moje noge so poskušale voditi dobro znano rutino - zajtrkovati in iti v službo ...

Z vseh zaslonov so mi govorili, naj ne paničarim, a duševno zdravje opazi 'pokvaro v matrici', še posebej, ko povsod vidiš dolge vrste na bankomatih, lekarnah, trgovinah z živili in prometne zastoje na obvoznih cestah iz večjih mest.

Zdelo se je, da so vsi okoli nas vedeli vse vnaprej in sledili načrtu samoreševanja v vojnem času, saj so kupovali vse, kar je bilo na seznamu 'nujno'. Zvečer so bile ulice zapuščene.

Ljudje so tekli v svoja "zavetja" po najnovejše novice.

Naslednjo noč skoraj nihče od prijateljev ni spal, da ne bi zamudil kakšne novice. Prišlo je do faze sprejemanja vojnega stanja - seveda ne pri vsakomur, saj ima vsak svoj tempo. Tretji dan vojne je začel razkrivati, katerih dobrin nam bo zmanjkalo in kdo je lahko koristen. Skozi dan se je pokazal 'pravi jaz' ljudi."

Po šoku, ki so ga prinesli prvi vojni dnevi v Ukrajini, je tudi naš sogovornik začel razmišljati o tem, "kako je lahko koristen". Tako je v svojem plesnem ateljeju vzpostavil zatočišče za Ukrajince z drugih, še bolj obleganih delov države - Harkova, Kijeva, Mariupola, Bucha in Juzhnoukrainska. 

O tem, kako mu je to uspelo, boste lahko prebrali v naslenjem članku. Spremljajte nas!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol