Nika Vajnhandl | 9. 3. 2022, 06:00

To je zajtrk, ki si ga Putin privošči pred telovadbo

Profimedia

Kako živi Putin? Življenje ruskega voditelja prežemajo toge rutine in pomanjkanje spontanosti, ugotavlja britanski novinar Ben Judah, ki je leta 2013 izdal knjigo z naslovom Fragile empire: How Russia fell in and out of love with Vladimir Putin. 

V knjigi je med drugim opisal vsakdanjik Vladimirja Putina, za raziskavo pa je porabil več let.

Putinovo jutro

Putin vstane pozno zjutraj in si privošči zajtrk okoli poldneva. Njegov zajtrk je precej preprost - vedno je skuto, zraven pa omlete ali občasno kašo. Rad ima tudi prepeličja jajca. Ob jutranji pojedini pije sadni sok. Hrana je za vedno sveža: košare njegovih najljubših izdelkov naj bi redno pošiljali s kmetijskih posesti patriarha Kirilla, ruskega verskega voditelja.

Putinova najljubša hrana je po poročanju britanskega novinarja sladoled iz pistacije. Kitajskemu kolegu Xi Jinpingu naj bi celo v dar podaril kozarec sladoleda.

Po njegovih poročilih se Putin vzdržuje alkohola, razen na uradnih sprejemih.

Ko konča z jutranjim obrokom, spije kavo. Nato je čas za vadbo. Judah je poročal, da Putin preživi približno dve uri dan v bazenu, kjer plava. Medtem ko je v vodi, Putin pogosto "izvede velik del ruskega razmišljanja," je zapisal.

Potem ko se okopa in zaplava, Putin dviguje uteži v telovadnici.

Tako si 69-letnik še vedno prizadeva k ohranjanju atletske postave.

Izbira garderobe

Putin je po besedah Judaha "konservativen s svojimi oblačili", raje ima obleke po meri in kravate Valentino. Putinovi najljubši znamki oblačil naj bi bili Kiton in Brioni.

Na delo šele popoldne

Ruski predsednik običajno pride na delo šele zgodaj popoldan. Putin običajno najprej sede za svojo mizo in bere zapiske - poročila o domačih obveščevalnih službah in zunanjih zadevah. Nato pregleda dogajanje v ruskih in mednarodnih medijih.

Poleg dela ruski predsednik ne bere preveč rad, čeprav Judah poroča, da si je v času raziskave privoščil vsaj en mehak akcijski roman.

Sicer pa se vzdrži večine tehnologije pri delu, saj ima raje "mape s papirnatimi dokumenti in stacionarne telefone iz sovjetske vojne dobe" kot računalnike, poroča.

Ruski predsednik je nočna ptica in pogosto dela pozno pokonci. "Ponoči je najbolj oster," piše Judah.

Potovanja

Med potovanji v tujino se ruskemu predsedniku urnik še bolj zaostri. Kjerkoli se zadržuje, zahteva zamenjavo rjuh, pa tudi toaletnih potrebščin in celo posod za sadje.

Prav tako Putin bojda nikoli ne sprejme hrane, ki prej ni bila odobrena. Prav tako med potovanjem "ne more biti postrežen z mlečnimi izdelki".

Sicer pa se Putin rad drži blizu doma. Sovraži vožnjo v Moskvo, čeprav traja le približno 25 minut, in zdi se, da ima raje svoj kompleks Novo-Ogaryovo na Črnem morju kot Kremelj, poroča novinar.

Putin ob koncu tedna

Njegov delovni urnik je ob koncu tedna bolj prilagodljiv, da se prilagodi Putinovim tečajem angleškega jezika.

V nedeljo včasih moli in se spoveduje.

Ruski uradniki blizu predsednika pa kljub temu poudarjajo, da "njegovo življenje ni življenje Kristjana", poroča Judah.

Hobiji

Vsakih nekaj tednov naj bi Putin svoj urnik počistil, da naredi prostor za eno njegovih najljubših hobijev: hokej na ledu.

Ruski predsednik ni zgolj opazovalec športa, temveč v ligi tudi igra - bori se proti ekipi njegovih telesnih stražarjev. Putinovi nasprotniki in soigralci pa naj bi med igro po navadi ruskemu predsedniku dali kar nekaj prostora.

Putinovi ljubljenčki 

Putin ima rad tudi živali. Ima črnega labradorca po imenu Konni, Akita Inuja po imenu Yume in psa karakačana po imenu Buffy.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord