Nika Vajnhandl | 18. 3. 2022, 11:45

Izvedeli smo, kakšno je bilo OTROŠTVO ruskega oligarha Romana Abramoviča

Profimedia/Irish mirror/fotomontaža

Zakaj je babica Romana Abramoviča, sicer Ukrajinka, pobegnila v Rusijo? Od tam je pribežala s svojo hčerko, Romanovo mamo.

Vsi vemo, da je vlada Združenega kraljestva sankcionirala Romana Abramoviča, in vemo, da je tisti, ki bo prodal klub Chelseaja, vendar je malo znanega o tem, kakšno je življenje lastnika nogometnega kluba.

Preverili smo, kakšno je bilo njegovo otroštvo in vzgoja – preden je postal znan kot ruski oligarh. 

Abramovič z ukrajinskim poreklom

Če v Google vpišemo ime 'Roman Abramovič', kar hitro pridemo do povezave na Wikipediji, ki razkrije vsaj osnovne informacije o Abramovičevem poreklu. In kar hitro v oči pade informacija, da so stari starši ruskega oligarha Ukrajinci.

Herojska ukrajinska babica Romana Abramoviča je pobegnila iz Rusije, ko se je Sovjetska Ukrajina soočila z invazijo Adolfa Hitlerja.

Zdaj je lastnik Chelseaja obtožen, da ima 'kri na rokah', ker je podpiral vojno Vladimirja Putina v njeni domovini.

Rešila svojo družino

Faina Mikhailenko - od katere je Roman Abramovič podedoval svoj videz - je živela z možem Vasilijem v Kijevu, preden je četa 1941 od tam pobegnila.

Faina Abramovič in mladi Roman Abramovič. Se tudi vam zdi, da sta si precej podobna?

Faina Abramovič in mladi Roman Abramovič. Se tudi vam zdi, da sta si precej podobna?

Irish Mirror

Ko so se približali nacisti, je od njunega doma v Kijevu v Rusijo odpeljala Romanovo mater, rojeno v Ukrajini - Irina je bila takrat stara dve leti. S tem je svojo družino rešila verjetne smrti v pokolu Judov v Babinem Jaru v Kijevu mesec po njenem begu – ko je bilo ubitih 33.771 ljudi. V prvih dneh Putinove vojne, je ruska raketa pristala blizu spomenika na tem mestu, poroča Irish Mirror.

"Od sramu bi morali obesiti glave." 

Mediji so razkrili sliko Abramovičeve babice v času, ko so britanski ministri obtožili Abramoviča in druge proputinove denarce, da imajo "na rokah kri ukrajinskega ljudstva". Takrat je Abramovičevo podjetje domnevno dobavljalo jeklo za Putinove tanke, zunanja ministrica Liz Truss pa je dejala: "Od sramu bi morali obesiti glave." 

Prvih šest mesecev njegovega življenja je zanj skrbela babica

Babica Faina se je ustalila v Saratovu, kjer se je 24. oktobra 1966 rodil Chelseajev tajkun Abramovič. Faininega moža Vasilija, katerega priimek je bil ukrajinski, je sovjetska tajna policija aretirala, potem ko so ga Stalinove krvave obveščevalne službe razglasile za "sovražnika ljudstva". Faina, ki ga nikoli več ni videla, je svoj priimek spremenila nazaj v dekliškega - Grutman.

Njeni prijatelji v Saratovu so Irino opisali kot "napol Židovko, napol Ukrajinko" in tudi "najlepšo punco v kraju", opisuje Irish Mirror.

Združila Irino in Arkadija

Faina je prav tako bila tista, ki je svojo hčerko Irino predstavila Romanovemu očetu Arkadiju. Par se je preselil na skrajni sever Rusije v Syktyvkar.

Po rojstvu Romana Irina ni imela dovolj mleka, zato ga je dojila neka druga novopečena mama. Irina je umrla, stara 27 let, dan pred Romanovim prvim rojstnim dnem zaradi zastrupitve krvi po splavu v tujini.

Srčna Faina je bila jezna na Arkadija in ga je na pogrebu obtožila, da je odgovoren za njeno smrt.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ