Jaka Tomc | 18. 2. 2021, 07:53

Novi podatki kažejo, da se ozonski plašč obnavlja hitreje. Razlog? Kitajska zmanjšuje onesnaževanje.

Shutterstock

Ozonski plašč bi se lahko obnovil hitreje kot je bilo predvideno pred leti, predvsem zaradi zmanjšanih emisij prepovedanih toplogrednih plinov na Kitajskem, poroča New Scientist.

Skupina znanstvenikov z bristolske univerze je po analizi podatkov o količini plina triklorofluorometana (CFC-11) v atmosferi ugotovila, da so se emisije iz vzhodne Kitajske po letu 2017 začele manjšati. Leta 2019 jih je bilo za 10.000 ton manj od letnega povprečja med leti 2014 in 2017.

Druga skupina iz Kolorada, ki je preučevala globalne emisije CFC-11, je prav tako ugotovila, da se je leta 2019 količina izpustov tega plina v svetovnem merilu zmanjšala. Trend naj bi se nadaljeval tudi v letu 2020. Kar 60 odstotkov omenjenega zmanjšanja gre na račun vzhodne Kitajske.

Ozonska luknja nad Antarktiko se je v zadnjih letih začela zmanjševati, zahvaljujoč Montrealskemu sporazumu iz leta 1987, ki je prepovedal proizvodnjo ozonu škodljivih substanc, med katerimi je tudi CFC-11. A Kitajska očitno ni nikoli povsem prekinila proizvodnje tega plina, ki se uporablja predvsem pri izolaciji domov, denimo v poliuretanski peni. 

“Zadovoljujoče je videti, da mehanizmi Montrealskega sporazuma omogočajo hiter in učinkovit odgovor na njegovo prvo resno kršitev,” je dejal Luke Western, vodja bristolske ekipe znanstvenikov.

Kdaj pa lahko pričakujemo popolno okrevanje ozonskega plašča? Ne še tako kmalu. Ozonska luknja naj bi se vrnila na stanje izpred leta 1980 šele leta 2075. A spodbudna novica je, da je bila predlani po poročanju Nase najmanjša po letu 1982, ko so jo odkrili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.