12. 12. 2021, 20:07 | Vir: STA

Padel otoški rekord iz leta 1585: vulkan na La Palmi bruha že 85 dni

profimedia

Ognjenik na kanarskem otoku La Palma že 85 dni bruha lavo, s čimer je to postal najdlje trajajoči vulkanski izbruh v znani zgodovini otoka. Doslej je za najdaljšega veljal izbruh vulkana Tehuya leta 1585, ki je bruhal 84 dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aktivnost še vedno neimenovanega vulkana v naravnem parku Cumbre Vieja se je v zadnjih dneh nekoliko umirila, a vulkanologi še vedno ne morejo napovedati, kdaj bi se lahko zaključila.

"Kazalniki kažejo na upočasnitev. Najboljša novica je, da so stabilni," je za špansko televizijo RTVE povedal predsednik otoškega sveta Mariano Hernandez Zapata.

V skoraj treh mesecih od izbruha je vroča lava po navedbah RTVE uničila skoraj 2900 stanovanjskih hiš in drugih objektov. Meter debel sloj lave je prekril skoraj 1200 hektarjev površin, kar je približno toliko kot 1700 nogometnih igrišč. Pred obalo je ohlajena lava ustvarila dva nova rta v skupni velikosti okoli 50 hektarjev.

Več kot 7000 ljudi je moralo zapustiti domove, gmotno škodo pa ocenjujejo na več kot 900 milijonov evrov.

Močno prizadeta je pridelava banan, ki predstavlja pomembno gospodarsko panogo na otoku. Od nje je posredno ali neposredno odvisna polovica od okoli 85.000 prebivalcev. Po pisanju časnika El Pais je uničenih 225 hektarjev plantaž, preostale pa so močno poškodovane. Velike izgube so tudi v turizmu, še poroča dpa.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec