19. 3. 2022, 12:06

Padla že petina ruskih generalov (kako je to mogoče in kaj bi lahko bil razlog?)

Profimedia

Je razlog za njihovo smrt komunikacija po telefonu?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno sporočil, da je bil v bojih ubit že četrti ruski general. Navedbo so kasneje potrdili tudi z ukrajinskega notranjega ministrstva. Šlo naj bi za generala Olega Mitjaeva, v Mariupolju naj bi ga ubili pripadniki ukrajinskega skrajno nacionalističnega bataljona Azov, poroča BBC.

Po mnenju analitikov bi naj rusko ofenzivo vodilo okoli 20 generalov, kar pomeni, da je bila do sedaj na bojišču ubita že petina ruskih generalov, ki vodijo ukrajinsko vojno.

Javnost se ob tem sprašuje, kaj je razlog, da so visoki predstavniki ruske vojske locirani tako blizu frontne črte. Rita Konaev iz univerze v Georgetownu je za BBC dejala, da ne verjame, da bi šlo pri ubojih ruskih generalov za naključja. Če bi ubili enega, bi to še lahko bil slučaj. Tolikšno število pa prej nakazuje, da so bili ruski generali načrtne tarče. Slednje bi naj za Wall Street Journal potrdil tudi neimenovan član ožjega kroga predsednika Zelenskega. Po besedah Rite Konaev bi lahko bilo načrtno odstranjevanje ruskih generalov pomembno vplivalo na dvig morale ukrajinskih vojakov.  

Analitiki predvidevajo, da je lokacije ubitih generalov Ukrajincem izdal način komunikacije v ruski vojski. Če namreč Rusi uporabljajo komunikacijo preko odprtih kanalov mobilnih omrežij ali analognih radijskih signalov, so glave ubitih generalov Ukrajincem po mnenju obrambnega analitika Konrada Muzyke ponudili na pladnju.

Podrobnosti o smrti ruskih generalov sicer niso znane. Predvideva se sicer, da so bili locirani blizu frontnih črt, vendar to po besedah Rite Konaev ne drži nujno. Lahko bi jih namreč ubili tudi med tranzitom.

Ruski generali, ki bi jih naj do sedaj ubila ukrajinska vojska so Andrej Suhovečki. Poročila o njegovi smrti so se pojavila 3. marca, novico pa so potrdili tudi v Rusiji. To je do sedaj edina smrt ruskega generala v ukrajinski vojni, ki jo je potrdil tudi Kremelj. Drugi general, Vitalij Gerasimov je po navedbah ukrajinske vojske padel 7. marca v Harkovu. Poročila o smerti tretjega, Andreia Kolesnikova, so se pojavila 11. marca, vendar podrobnosti o  smrti še niso pricurljale v javnost. Četrti padli ruski general je že omenjeni Oleg Mitajev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol