A.B. | 24. 12. 2021, 11:42

Pahor o covidu in pomenu naših dejanj v pandemskem času

Profimedia

Na današnji tiskovni konferenci je poleg predstavnikov strokovne skupine za covid-19 spregovoril tudi predsednik države, Borut Pahor, ki je javnost med drugim pozval: ''Bodimo prijazni, spodbujajmo se, dajmo biti človeški in bodimo ljudje.'' Pahor, ki v svojih javnih nastopih vedno zavzema korektno diplomatsko držo, je opozoril na pomen naših dejanj - še posebej v pandemskem času - in dejal, da moramo misliti predvsem na najmlajše, ki bodo najverjetneje še dolgo čutili posledice aktualne koronakrize. 

Dan pred božičem je na tiskovni konferenci v Ljubljani spregovoril predsednik države, Borut Pahor, ki je javnost nagovoril v luči aktualnih epidemioloških razmer. Čeprav so božično-novoletni prazniki tradicionalno namenjeni preživljanju časa z našimi najbližjimi, nas covid-19 že dlje časa opozarja na večjo previdnost pri druženju in na upoštevanje vseh epidemioloških ukrepov. In tako je tudi filantropski Pahor pozval, naj kljub več-mesečni pandemiji ohranimo svojo človečnost in prijaznost, naj se skušamo razumeti in predvsem spodbujati. 

Številke, ki so pospremile njegov govor, pa pravijo: v Sloveniji je bilo včeraj ob 4997 PCR testih potrjenih 1203 pozitivnih okužb s covid-19. Po podatkih NIJZ je tako število aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom 16.576. 

Da je stanje tako v državi kot pri počutju slehernega posameznika vse prej kot rožnato, se zaveda tudi Pahor, ki je prav zaradi tega opozoril na pomembnost naših dejanj v tovrstnih razmerah in predvsem v prihajajočem prazničnem obdobju: ''Dajmo teh nekaj dni ravnati tako, da bo naše življenje lepše. Navkljub in ravno zaradi razmer v katerih živimo.'' Spomnimo, vlada je na včerajšnji seji prav zaradi prihajajočega prazničnega obdobja sprejela dodatne, poostrene ukrepe, saj je svetovalna skupina za covid-19 pred tem izrazila skrb glede porasta števila okužb z novim sevom omikronom. 

Zdravstvena stroka, ki že tako dolgo bdi nad epidemiološkim stanjem v Sloveniji, pa bo na večjem udaru tudi med letošnjimi prazniki. Pahor je zato nekaj besed namenil zdravstvenim delavcem in se jim zahvalil za njihovo delo in trud ter izrazil svoje spoštovanje vsem tistim, ki bodo v teh dneh - namesto s svojimi družinami - čas preživljali na delovnih mestih in skrbeli za nemoteno delovanje naše družbe. ''V prvi vrsti je tu zdravstveno osebje, ki po najboljših močeh skrbi za naše zdravje in nam lajša bolečine,'' je poudaril. 

Celotno družbo je pozval tudi k premisleku o naših najmlajših, ki bodo še dolgo čutili breme trenutne koronakrize. Marsikateri otrok se je namreč v zadnjih dveh letih soočil s takšno ali drugačno stisko, ki je zamajala temelje njegovega brezskrbnega otroštva. Zato je Pahor dejal: ''Pomislimo nanje (otroke) in poskrbimo, da bodo kljub vsemu ulovili vsaj del brezskrbnega in srečnega otroštva.''

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord